Nova verzija sajta
Fojnička musafirhana
Dragan Marijanović - Ponedjeljak, 24.10.2005, 19:20
Pročitano 414 puta
Djevojačka soba u Musafirhani, Fojnica, jesen 2004.Fojnička musafirhana, najstarija uporabljiva spomen kuća u Bosni vezana za Osmanski period i za nastajanje stare izreke:

Svakog gosta tri dana dosta!


Nema valjda nitko a da nije čuo za staru pučku izreku "Svakog gosta-tri dana dosta!", ali malo nas se zapitalo kako je, i gdje je, do nje uopće došlo!

Najdublji i u povijesti naj udaljeniji trag o ovoj izreci vodi do Fojnice, gradića u srcu središnje Bosne, ugniježđenoga pod masive Vranice, Bitovnje, Zeca i Motorca s jedne, te planine Zahor s druge strane. Preko toga mjesta putovi nigdje više ne vode, a kako su mnogi putospisci kroz dugu povijest ovoga bajkovitog mjestašca bilježili, nema ni razloga ići dalje. Rijedak je to raj za povjenoljupce i pustolove, tragače za starim pričama.

Jedna je i priča o glasovitoj čaršijskoj musafirhani...

Mjesto je dobilo ime po xvoi, latinskome imenu za šumu, pa su je Rimljani tako zvali - Hvoja, pa je dugo bila Hvojnica, a ima dugo od toga i otkako je Fojnica.

E, uvrh ove varošice i njezine glavne, Bosanske ulice, na samoj utoci zlatonosne rječice Šćone u Dragaču, nalazi se službeno najstarija kuća u BiH! Neobična po svojoj orjentalnoj gradnji, doduše već dobrano oronula, ali i takva kakava jest i danas svjedoči o raskoši kakvom je nekada dominirala fojničkom čaršijom. Svi su povjesničari suglasni u jednome: kuća je sagrađena u 16. stoljeću kao izravan rezultat potrebe da se nađe prenoćišta za mnoge koji su raznim poslovima dolazili u grad koji se tek zaposjeli Turci, ali su njegoviim gospodarskim životom i dalje upravljali Dubrovčani, koji su u turskih vlasti, nekako istovremeno kad je fra Anđelo Zvizdović ishodio ahdnamu, za određenu svotu dukata nastavljali tu trgovati, otkupljivati rude, navlastito zlato i željezo, a koliko su tu bili dominantni, govori i podatak da stari Fojničani i danas taj nekada živ trgovački dio grada zovu Trgovišće, a ulicu koja se laganom padinom niz spomenutu Šćonu spušta do središta i danas zovu Pavlovac, prema istoprezimenim Dubrovčanima koji su ovdje obilježili predosmansko vrijeme. Bosanski kraljevi su ovdje ostavili kalupe za kovanje novca, a varošica je imala, samo u dubrovačkom vlasništvu, preko trideset dućana!

Kako su, dakle svi imali razloga dolaziti, valjalo je tolikim ljudima naći i prenoćište, pa su nove osmanske vlasti, nekako istovremeno kada se ovdje dala sagraditi prva, glasovita Atik-džamija, dali sagraditi i gostinsku kuću: musafirhanu. Prebogata je povijest te kuće, nevjerojatne bi se priče o njoj dale napisati, no, ovom zgodom tek istaknimo da je ta kuća ugošćivala i čovjeka i konja kojim bi dojahao, jer je uza nju bila i štala u kojoj su konjušari skrbili o gostinskim konjima, a gosti bi imali pravo na tri dana posve besplatnoga boravka, koristeći i kuhinju koja je bila s druge strane musafirhane, i koja je danas također u stambenoij funkciji! No, pravilo o trodnevnome besplatnom boravku, moglo se koristiti samo jednom i nikada više. Nikada nitko, a pravilo je vrijedilo i za "siromaha k'o i za bega i sultana", nije dobio drugu prigodu koristiti gostoprimstvo fojničke musafirhane u Atik – mahali. Žene su imale odvojene prostorije s turskom kupelji, i tu se svatko morao vladati pristojno i dolično, a oni kojima i nije bilo do doličnoga ponašanja, premještali bi se u fojničke hanove i mehane, ali pak najčešće u menzil-hani premještenoga fojničkoga franjevačkog samostana na brdu Križ, gdje su fratri morali dvoriti pridošle kabadahije, također bez naknade, ali pravilo od tri gostinska dana tu nije vrijedilo, pa franjevački ljetopisi pamte mnoge neugode sa razularenim gostima. Na mjestu prvoga fojničkoga samostana, danas je najstarije muslimansko groblje u Fojnici.

Fojnička musafirhana odavno je u vlasništvu ovdašnje intelektualne obitelji Salihagić, i, do pred ovaj rat bila je pod zaštitom bivše države, bila je na najboljem putu da ju i UNESCO zaštiti kao vrijedan spomenik jednom vremenu i kulturi, ali je rat sve to iuzbrisao, a današnja država ne pokazuje odviše zanimanja za njezinu sudbinu, premda ni vlasnički odnosi još nisu uređeni onako kako bi se moglo s takvim zahtjevom nastupiti prema toj državi.

U vrtu musafirhane raste prastari voćnjak bosanskih jabuka, krušaka i šljiva, a njezina unutrašnjost još čuva stare stropne drvene rezbarije, prastare knjige i predmete, brojne prostorije od kojih se u svakoj dade naći nešto što se nigdje drugdje ne može više naći, niti će kada moći. Kroničari su zabilježili i mnoge njezine neobične goste kroz dugu povijest; dvojica od njih u toj kući napisali su dva primjerka kur'ana, jedan 1615. a drugi 1648. godine; jedan je ostao u fojničkoj baštini, a drugi se nakon Drugog svjetskog rata našao u Dubrovniku.

Ova kuća-muzej, izvorištem je dakle stare izreke kako je svakoga gosta tri dana dosta, a vi, ako vas put dovede u Fojnicu svakako navratite i makar ju spolja pogledajte, a ako je netko od vlasnika slučajno tu, jer dugo u njoj nitko ne živi, rado će vam pokazati njezinu unutrašnjost.

Linkovi:
Fotografija Musafirhane
O istoj temi: Musafirhana
O istoj temi: Dragan Marijanović u Fojnici
pretraga novosti :: arhiva novosti