Nova verzija sajta
U potrazi za zdravljem ništa nije daleko
mir5ad - Petak, 16.09.2005, 17:52
Pročitano 365 puta
Hotel «Reumal», Fojnica, 12.08.2005U fojničku banju dolazi 54 godine!

Šaćir Čalo je iz okoline Goražda, ali već pune 54 godine redovno jedan mjesec provede u Fojnici. Priznaje da više ljudi zna u ovom bosanskom gradu nego u rodnom kraju, a i njega znaju Fojničani.

"Siguran sam da bi davno bio pod zemljom da nisam redovan posjetilac hotela Reumal u Fojnici. Poslije svakog boravka ovom prirodnom lječilištu ja se u svoje rodno selo Vranića kod Goražda vraćam kao preporođen. Tako to traje, vjerovali ili ne, pune 54 godine, a ako Bog da, nadam se da će trajati još dosta godina”, govori Šaćir Čalo, starina od 84 godine, koji priznaje da sve u toku jedne godine može propustiti, ali banjanje u Fojnici ne smije.

Kao "drugi čovjek”

Kaže da je kao učesnik NOR-a od 1941. do 1945. prošao mnoga ratišta kao što su Sutjeska, Neretva i druga, da je poslije toga i to kao veoma mlad počeo pobolijevati. ali je zdravlje u dugovječnost pronašao u ovoj bosanskoj banji.

"Slobodno napišite da ova banja daje zdravlje i dugovječnost, a osoblje svojim znanjem i gostoprimstvom čovjeku daje snagu da što prije ozdravi”, kategoričan je Šaćir Čalo, svakako najpoznatiji i najstariji gost hotela Reumal koji koristi termalne vode u Fojnici, te dodaje:

"Ko se u to želi uvjeriti neka mi se javi i ja ću mu sve objasniti. Poslije svakog boravka ovdje kući se vraćam kao "drugi čovjek”, zdrav, sposoban za poslove koji i nisu za moje godine.”

Zato i nije čudo što nekoliko stotina gostiju koji ovdje dolaze po 30 i više godine prilikom odlaska odmah rezervišu dolazak i iduće godine. Oni se od osoblja obično rastavljaju riječima: bilo je predivno, vidimo se i iduće godine.

"Kod nas je tako. Ko nam jednom dođe, taj postaje naš stalni gost”, uz osmijeh govori recepcionarka dok bilježi ime gosta koji će ponovo doći naredne godine. Ali žele da se osiguraju kako bi bili sigurni da će i za godinu dana biti mjesta za njih u našem hotelu.

Centar za medicinsku rehabilitaciju Fojnica, u čijem sklopu radi i hotel Reumal, najveća je firma po broju zaposlenih u općini Fojnica. Ovdje je zaposleno više od 360 radnika, uglavnom medicinske struke. Najbrojniji su (ima ih 85) fizioterapeuti, zatim medicinske sestre i, naravno, ljekari. Dovoljno je kazati da je u Reumalu zaposleno čak 25 ljekara-specijalista, a najbrojniji su specijalisti fizikalne medicine i rehabilitacije, zatim internisti, kardiolozi, ortopedi i drugi.

"U Centru je angažovano i nekoliko profesora Medicinskog fakulteta iz Sarajeva koji su određenim danima na raspolaganju našim gostima”, kaže Nasir Selimović, dugogodišnji načelnik fojničke općine, a sada čovjek koji je u ovom centru zadužen za odnose sa javnošću.

Od njega doznajemo da je hiljada gostiju koji su u ovaj hotel ili u njihovu Novu bolnicu, kako nazivaju svoj drugi objekt sličnog sadržaja kao i Reumal, stigli u invalidskim kolicima, poslije jednomjesečnog liječenja kući otišlo uz pomoć štapa i na svojim nogama. Uglavnom se radi o ljudima koji su pretrpjeli moždani ili srčani udar, a nije mali ni broj onih kojima su ljekari u njihovim gradovima i mjestima predvidjeli trajnu invalidnost.

Mnoge međunarodne i domaće institucije koje se bave ispitivanjem voda dokazale su da je termalna voda koja se koristi u Reumalu veoma ljekovita i da pogoduje bolesnicima, kao što su oni koji imaju oboljenja centralnog i perifernog nervnog sistema, bolesti mišića (naslijeđene ili stečene), djeca oboljela od cerebralne paralize (koncept po Bobatu), stanje poslije akutnog infarkta, stanje poslije koronarnih operativnih zahvata, kao i druga hronična stanja iz oblasti kardiologije po nalogu kardiologa, ali i za program mršavljenja anticelulit program, te za program profesionalne rehabilitacije.

Ljekovita voda

"Našim gostima u svako doba dana na raspolaganju su fitnes, bazen (naravno sa termalnom vodom), sauna, salon zabave i razni sportski tereni kao što su igrališta za tenis, mali nogomet, odbojku, košarku, veliki travnati teren za nogomet, dvije sportske dvorane, a zimi i tereni za skijanje. Dakle, gosti se ne moraju samo liječiti. Imaju stotine drugih načina da se odmaraju u predivnim predjelima s kojima je Fojnica i njena okoline bogata”, ističe naš sagovornik Selimović, koji priznaje da je sve veći broj sportskih ekipa koje ovdje dolaze na pripreme pred početak njihove takmičarske sezone.

Ni ovdje nije sve kako bi željelo više od 360 zaposlenih. Ima problema, pogotovo kada pojedini gosti žele preko noći doći do zdravlja i izgube strpljenje što njihovo zdravstveno stanje nije u uzlaznoj liniji. Mnogi tada prekidaju propisanu terapiju i, naravno, postaju nervozniji nego što bi trebali biti.

Uskoro apartmansko naselje

Ono što su naumili zaposleni u Reumalu počeli su ostvarivati. Započela je izgradnja apartmanskog naselja koje će biti namijenjeno gostima sa "debljim džepovima”. Radovi, bar za sada, teku po predviđenom planu i ako ne bude nekih nepredviđenih teškoća ovo naselje, u kojem će biti mjesta za 200 gostiju, trebalo bi da bude završeno u aprilu iduće godine. Pored naselja bit će sagrađeno i nekoliko sportskih terena tako da će gosti moći i da se rekreiraju i to onim sportom kojim oni žele.

Oslobođenje, Kemal COCO, 13.09.2005
(Preuzeto sa: www.oslobodjenje.com.ba)

Linkovi:
www.reumal.ba
pretraga novosti :: arhiva novosti