Nova verzija sajta
Da nije malo kasno za nezvana gosta?
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 13.06.2005, 11:09
Pročitano 147 puta
Matorac, Fojnica, 09.06.200508.06. - Sinoć je snijeg nenajavljen hrupio na kućna vrata iznenađenih domaćina na Tovarištu.

«Dobro veče»
«Dobro veče»
«Otkud ti?»
«Evo i ja».
«Da nije malo kasno za nezvana gosta?»
«Vraćam stoku s planine, pa sam mislio da prenoćim»
«Ovdje ti nema konaka. Marš na Barakoviće. Nahajcaj stara u peć».

Čim se zapušilo iz odžaka, on se, naravno, s pretrpljenim gubicima povukao iznad sela ukopavši prvu liniju odbrane na potezu Kehići – Bašići – Donja Gradina, koju evo čitav dan drži.

«Dolje mu nedamo», zaklinju se oni s Tovarišta.

A da uvijek nije bilo tako govore knjige i predanja. Ne znam mjesec, godinu, čak ni stoljeće, ali kažu (ili sam možda negdje pročitao), da je zabilježeno u samostanskoj hronici kako je nekog davnog ljeta snijeg poharao poljoprivredne usjeve u fojničkom kraju. I kako se rijeka Fojnica zaledila u po ljeta. I kako je bila velika glad, pa je narod da preživi jeo ljeskovu rehu, koru od drveća, vinovu lozu, paščad i mačke.

Ljudi od struke tvrde da su ove pojave ciklične, da se pojavljuju u pravilnim vremenskim razmacima. Obično ih se ne sjećamo; vjerovatno zato što nemamo naviku bilježenja, pa smo tu dužnost ili strast prepustili nekom odgovornom pojedincu, naučnoj instituciji, medijima ili, događaje iz davnina, narodnom pjesniku.

Linkovi:
Fotografije Fojnice (09.06.2005)
Fotografije Fojnice danas
O istoj temi: Snijeg
pretraga novosti :: arhiva novosti