Nova verzija sajta
Ravnopravna podjela novca, «Slobodna Dalmacija»
mir5ad - Četvrtak, 24.02.2005, 17:30
Pročitano 242 puta
Fojnica noću, 18.02.2005FOJNICA:JAVNA RASPRAVA O NACRTU
OPĆINSKOG PRORAČUNA ZA 2005.

Zaključeno je kako u okviru skromnog općinskog proračuna treba voditi računa o ravnopravnom tretmanu udruga i udruženja, a svi korisnici moraju svoje potrebe uskladiti s mogućnostima.

FOJNICA - Na poticaj načelnika općine Fojnica Salkana Merdžanića održana je javna rasprava o Nacrtu općinskog proračuna za 2005. godinu.

Sudjelovali su predstavnici udruga i udruženja nastalih u Domovinskom ratu, članovi kulturnih, športskih i nevladinih organizacija, mjesnih područja, političkih stranaka.

Najvažnije što treba prenijeti s ovoga skupa jeste činjenica kako su prvi put poslije rata sjeli zajedno predstavnici oba naroda i hrvatskog i bošnjačkog i što su oči u oči kazali što ih boli, s čim su nezadovoljni.

Tako je predsjednik Hvidre Nikica Bilić naglasio kako su sredstva iz općinskog proračuna proteklih godina neravnopravno dijeljena udrugama i udruženjima. Na primjer u 2004. godini Udruženje porodica šehida dobilo je 1500 maraka a Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja ništa.

Predsjednik ratnih vojnih invalida Hajrudin Hodžić istaknuo je kako Vlada Kantona Središnja Bosna posljednjih godina nije izdvojila niti jedne marke za rješavanje stambene problematike. Marko Krajina iznio je problem hrvatskih povratnika u Ostružnicu jer nisu uključeni u rad mjesnog područja te o njihovim brojnim problemima nitko ništa i ne zna...

Uglavnom, zaključeno je kako u okviru skromnog općinskog proračuna, treba voditi računa o ravnopravnom tretmanu udruga i udruženja, a svi korisnici moraju svoje potrebe uskladiti s mogućnostima. A one su takve, da je recimo planirano za šport i kulturu izdvajanje po 15 tisuća maraka, za četiri ratne udruge po dvije i pol tisuće itd.

Pomoćnik načelnika za financije općine Fojnica Munib Behrić naglasio je kako se općinama od svih poreza i davanja od federacije i kantona vraća samo 20 posto i dok se to ne promijeni ne može se razmišljati o razvojnom nego samo o socijalnom proračunu.

Kako je zapravo ustrojena federacija najbolje svjedoči i podatak, a odgovor je dat Viktoru Šimuniću, kako od silne šume koja se sjeće i izvozi iz Fojnice, općina nema niti marke koristi. Osim što je u šumarstvu zaposleno dvjestotinjak ranika i što su probijeni šumski i seoski putovi. A to je premala kompenzacija za blago koje se odvozi.

Dok se te i slične nelogičnosti ne uklone, nema boljitka ni za Fojnicu ni za ostale općine u BiH.

Branka Jukić
«Slobodna Dalmacija», 20.02.2005
(Preuzeto sa: www.slobodnadalmacija.hr)

Linkovi:
Javna rasprava o Prijedlogu općinskog budžeta za 2005. (17.02.2005)
pretraga novosti :: arhiva novosti