Nova verzija sajta
Predsjednik Vlade Republike Turske u posjeti Bosni i Hercegovini
Nasir Selimović - Petak, 18.02.2005, 11:24
Pročitano 208 puta
Načelnik Općine Fojnica, Nasir Selimović, na zvaničnom prijemu kod predsjednika vlade Republike Turske, Nedžmetina Erbakana, i članovi parlamenta, maj-svibanj 1995.U zvaničnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini stigao je predsjednik Vlade Republike Turske u čijoj se pratnji nalazi i stotinu privrednika zainteresiranih za jaču ekonomsku saradnju dvije prijateljske zemlje. Protokolom nije predviđena posjeta Fojnici, ali je svakako prilika da se istakne do sada na djelu pokazano zanimanje Vlade Turske za obnovu naše zemlje kao i njegovanje bliskih veza naroda Bosne i Hercegovine i Turske, na primjeru Fojnice.

  1. Pomoć Vlade Turske u iznosu od 4 miliona KM za sanaciju ratne štete na objektima Nove bolnice i Reumala
  2. Značajna bespovratna sredstva, isto tako Vlade Turske, za obnovu biblioteke i muzeja Franjevačkog samostana u Fojnici
  3. Godine 1995. Redžep Taip Erdoan kao tadašnji gradonačelnik Istanbula (12 miliona stanovnika), s radošću je podržao inicijativu bratimljenja istanbulske općine Umranije (800 hiljada stanovnika) i male Fojnice (15 hiljada stanovnika). Zvaničnu delegaciju Fojnice, koja je u maju te godine prisustvovala svečanom činu bratimljenja u Istanbulu, primili su u zasebne posjete i priredili ručkove tadašnji predsjednik Vlade Turske Nedžmetin Erbakan i gradonačelnik Istanbula Redžep Taip Erdoan. Poređenja radi: prilikom boravka u višednevnoj uzvratnoj posjeti Fojnici, delegaciju Općine Umranije na čelu sa načelnikom Mehmetom Bingolom, primio je predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović, ali je trebalo uložiti dosta truda da ih primi neki od tadašnjih kantonalnih funkcionera.
pretraga novosti :: arhiva novosti