Nova verzija sajta
Sarajevo: U Zemaljskom muzeju predstavljen reprint Fojničkog grbovnika
Mirsad Topalović - Petak, 11.02.2005, 21:59
Pročitano 273 puta
Sarajevo: U Zemaljskom muzeju predstavljen reprint Fojničkog grbovnika<br />, 11.02.2005Novo izdanje Fojničkog grbovnika, knjige sa 139 grbova ilirskih država i plemićkih porodica, predstavljeno je danas u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, gdje je postavljena i izložba "Fojnički grbovnik".

Promotori knjige, koja je inače reprint starog izdanja, bili su ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Duha u Fojnici fra Mirko Majdandžić, književnik Željko Ivanković, akademik Muhamed Filipović i direktor festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić.

Fojnički grbovnik datira iz 16. stoljeća i od nepoznatog je autora, no pretpostavlja se da je autor neko iz plemićke porodice Ohmučević koja pred osmanskim osvajanjem bježi s prostora današnje Hercegovine prema Dubrovačkoj Republici, a potom u Španiju.

Posljednji je put Fojnički grbovnik štampalo 1972. sarajevsko Oslobođenje, a bilo je to nastojanje bh. političkih vođa tog doba, prije svega Branka Mikulića i Hamdije Pozderca, da se ožive državnost i legitimitet BiH.

Fojnički grbovnik se već nalazi u prodaji i njegova cijena je 150 maraka.

SARAJEVO-X
(Preuzeto sa: www.sarajevo-x.com)

Linkovi:
Pedi Ešdaun na promociji reprint izdanja «Fojničkog grbovnika» (24.01.2005)
Novo izdanje «Fojničkog grbovnika» (17.01.2005)
Fotografije «Grbovnik Franjevačkog samostana»
Fotografije Franjevačkog samostana
pretraga novosti :: arhiva novosti