Nova verzija sajta
Korak do zaštite Prokoškog jezera
Mirsad Topalović - Petak, 21.01.2005, 14:54
Pročitano 183 puta
Prokoško jezeroTravnik, 18.01. - Nakon 18 mjeseci rada na realizaciji kampanje "Prokoško jezero – Spomenik prirode”, Centri Civilnih Inicijativa (CCI) i partnerske organizacije su, na današnjoj pres konferenciji u Travniku, s velikim zadovoljstvom najavili skoru zaštitu ovog bosanskohercegovačkog bisera prirode.

"Uprkos mnogim poteškoćama na koje smo nailazili tokom kampanje, došli smo na korak do cilja. Pitanje zaštite Prokoškog jezera bi vrlo brzo trebalo da prođe zakonsku proceduru, čime će ovaj, višedecenijski problem, konačno dobiti svoj legislativni okvir” istakao je na današnjoj pres konferenciji Zoran Adžaip, voditelj kampanje CCI-a.

Usvajanje Zakona o zaštiti Prokoškog jezera poslužit će kao osnov za dalji angažman svih relevantnih institucija, kako na nivou kantona, tako i na višim nivoima vlasti u BiH, kako Prokoško jezero ne bi bilo samo zakonski proglašeno Spomenikom prirode. Ovo zakonsko rješenje će, nadamo se, doprinjeti razvoju ekološke svijesti svih građana u BiH, te donijeti nove mogućnosti za ekonomski razvoj područja SBK, ali i poslužiti kao primjer za rješavanje pitanja zaštite drugih prirodnih ljepota u BiH.

Kampanja zaštite Prokoškog jezera je financijski podržana od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Fonda Otvoreno društvo SOROS.
Centri Civilnih Inicijativa (CCI) je bosanskohercegovačka nevladina organizacija koja djeluje na prostoru cijele BiH. Misija organizacije jeste promovisanje i podsticanje aktivnog učešća građana u demokratskim procesima.


Centri Civilnih Inicijativa (CCI BIH)
(Preuzeto sa: www.ccibh.org)

Linkovi:
Prokoško jezero – spomenik prirode (03.05.2004)
Studija o zaštiti planine Vranice i Prokoškog jezera (12.03.2004)
Zaštita planine Vranica (12.12.2003)
Fotografije Prokoškog jezera
pretraga novosti :: arhiva novosti