Nova verzija sajta
Seminar za nastavnike Fizike
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 31.01.2005, 14:28
Reumal FojnicaViše od stotinu nastavnika fizike sa područja Federacije BiH, prisustvovalo je trodnevnom seminaru koji je juče završen u Reumalu u organizaciji Društva fizičara BiH i pedagoških zavoda F BiH. Organizacioni odbor u sastavu dr. Esad Hadžiselimović, dr. Lamija Tanović, dr. Refik Fazlić, dr. Raifa Musemić, Suada Dervišbegović i mr. Zalkida Hadžibegović, potrudio se da za 24 teme iz različitih oblasti fizike, prisutnim nastavnicima obezbijedi eminentne predavače.
Snijeg u Bihaću dosegao visinu od 110 cm
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 31.01.2005, 14:26
Prokoško jezero, 19.12.200427.01. - Sve nas je jutros zatekla informacija da je snijeg u Bihaću dosegao visinu od 110 cm, a na Bjelašnici samo 105 cm. Malo neobično. Ali da je snijeg veći u Čapljini nego u Fojnici, da je obijelio u Sahari, to već daje materijala za razgovor na temu o općem klimatskom poremećaju. Već smo se bili uljuljkali u priču o prolaznoj zimi, o ušteđenom ogrjevu, o preduzećima za održavanje putnih komunikacija kako ih je opet poslužilo vrijeme. Ne tako davno turistički radnici na Vlašiću, Kupresu, Bjelašnici, cvilili su kako će im propasti zimska sezona zbog manjka snijega, sada kada ga imaju u izobilju, opet jadikuju zbog sniježnih nanosa, nepripremljenih staza i gostiju koji se boje doći.
Apartmansko naselje i Vodeni park
Nasir Selimović - Četvrtak, 27.01.2005, 15:01
Crtež projekta «Vodeni park»Zdravstveni turizam kao osoben vid turističke ponude, posljednjih decenija dvadesetog vijeka, Fojnicu je sa njenim raspoloživim smještajnim kapacitetima i prirodnim resursima, svrstao u red prepoznatljivih turističkih destinacija. Relativna blizina većih urbanih središta kao što su Sarajevo, Zenica, Travnik, čija je prosječna udaljenost od Fojnice oko 60 km, pruža posjetiocima mogućnost kraćeg ili dužeg boravka u prirodno zdravoj sredini. Povoljni klimatski uvjeti, idealna nadmorska visina, živopisno okruženje, djelotvornost termalne vode, te tradicionalna gostoljubivost i stručnost domaćina – samo su neki od elemenata koji su Fojnicu promovisali na vodeće mjesto u oblasti zdravstvenog turizma u Bosni i Hercegovini. Oslanjajući se samo na navedene faktore, teško je očekivati da će ona taj svoj primat moći dugo održati ukoliko ne bude parirala sve brojnijoj konkurenciji u pogledu kvaliteta smještaja i posebno pratećih sadržaja. Početkom devedesetih godina obznanjena je namjera tadašnjeg rukovodstva Reumala o gradnji Apartmanskog naselja i Vodenog parka.

Linkovi:
Projekat Apartmanskog naselja
Projekat Vodenog parka
Fotografije crteža projekta "Apartmansko naselje"
Fotografije crteža projekta "Vodeni park"
www.reumal.ba
Fojnica online sistem vijesti
Mirsad Topalović - Četvrtak, 27.01.2005, 10:42
Fojnica onlineSistem vijesti Fojnica online je jutros od 01:00 do 10:00 bio van funkcije.

Problem je uzrokovan nadogradnjom PHP-a na Fojnica online serveru na verziju 4.3.10 iz sigurnosnih razloga. To je ujedno i posljednja stabilna verzija PHP-a (dokumentacija o promjenama). Usljed nekompatibilnosti stare verzije Zend Optimizer-a sa novom verzijom PHP-a došlo je do greške u funkcionisanju sistema vijesti Fojnica online.

Problem je uklonjen instalacijom nove verzije Zend Optimizer-a.

Više informacija na Fojnica online forumu.

Hvala na razumijevanju.

Sve eventualne probleme u funkcionisanju Fojnica online prijavite na email webmaster@fojnica.ba.
Posjeta Centru za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica»
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 24.01.2005, 15:36
Reumal Fojnica19.01. - U organizaciji ekonomskog odjela Ambasade Francuske u BiH, u posjeti Centru za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica» boravila je tročlana delegacija Regionalne agencije za razvoj iz francuske pokrajine Overnje. Zamjenik direktora Centra Semin Suđuka, upoznao je goste iz Francuske sa rezultatima koje Centar ostvaruje na polju medicinske rehabilitacije, kao i sa ambicioznim razvojnim planovima, Apartmansko naselje i Vodeni park, čijoj će se realizaciji pristupiti početkom proljeća.

Linkovi:
www.reumal.ba
Fotografije Centra za medicinsku rehabilitaciju «Fojnica»
O istoj temi: Saradnja sa francuskom pokrajinom Auvergn (Overnj)
Pedi Ešdaun na promociji reprint izdanja «Fojničkog grbovnika»
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 24.01.2005, 15:12
Pedi Ešdaun, promocija reprint izdanja «Fojničkog grbovnika», 19.01.200519.01. - Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Pedi Ešdaun, boravio je u Fojnici gdje je prisustvovao promociji reprint izdanja «Fojničkog grbovnika». Gvardijan Franjevačkog samostana fra Mirko Majdandžić upoznao je visokog gosta sa značajem Samostana na očuvanju kulturnog i historijskog naslijeđa naroda Bosne i Hercegovine. Na kraju posjete Fojnici, Ešdaun je obišao i prostorije Osnovne škole «Ivan Goran Kovačić» u Gojevićima, zadržavši se tom prilikom u razgovoru sa roditeljima i nastavnim osobljem.

Linkovi:
Fotografije sa promocije reprint izdanja «Fojničkog grbovnika»
Novo izdanje «Fojničkog grbovnika» (17.01.2005)
Komemorativni skup (24.09.2003)
Fotografije «Grbovnik Franjevačkog samostana»
Fotografije Franjevačkog samostana
Održan sastanak sa privatnim poduzetnicima
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 24.01.2005, 14:40
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica18.01. - Sa željom da u potpunosti sagleda privrednu situaciju na području općine Fojnica, načelnik Općine Salkan Merdžanić, danas je u Reumalu u saradnji sa Udruženjem poslodavaca, održao sastanak sa privatnim poduzetnicima. Većina primjedbi prisutnih poduzetnika odnosila se djelovanje inspekcijskih organa u nadležnosti kantona i njihovog tolerisanja «rada na crno». Pored ovog općeg problema koji je posebno izražen u trgovini i ugostiteljstvu (pijaca, neprijavljena djelatnost), neke specifične djelatnosti npr. drvnoprerađivačka, aktuelizirali su sve izraženiji problem redovnog alimentiranja kvalitetnom sirovinom neophodnom za njihovo uspješno poslovanje. Ovakav vid sastanaka sa poduzetnicima putem žive komunikacije pokazao je svoje puno opravdanje i održavat će se, prema usvojenom zaključku, svaka dva mjeseca.
Korak do zaštite Prokoškog jezera
Mirsad Topalović - Petak, 21.01.2005, 14:54
Prokoško jezeroTravnik, 18.01. - Nakon 18 mjeseci rada na realizaciji kampanje "Prokoško jezero – Spomenik prirode”, Centri Civilnih Inicijativa (CCI) i partnerske organizacije su, na današnjoj pres konferenciji u Travniku, s velikim zadovoljstvom najavili skoru zaštitu ovog bosanskohercegovačkog bisera prirode.

"Uprkos mnogim poteškoćama na koje smo nailazili tokom kampanje, došli smo na korak do cilja. Pitanje zaštite Prokoškog jezera bi vrlo brzo trebalo da prođe zakonsku proceduru, čime će ovaj, višedecenijski problem, konačno dobiti svoj legislativni okvir” istakao je na današnjoj pres konferenciji Zoran Adžaip, voditelj kampanje CCI-a.

Centri Civilnih Inicijativa (CCI BIH)
(Preuzeto sa: www.ccibh.org)

Linkovi:
Prokoško jezero – spomenik prirode (03.05.2004)
Studija o zaštiti planine Vranice i Prokoškog jezera (12.03.2004)
Zaštita planine Vranica (12.12.2003)
Fotografije Prokoškog jezera
Dijete zarazili «Željom»
Nasir Selimović - Utorak, 18.01.2005, 17:19
Fojnička mladost, 14.01.2005Žali mi se neki dan prijatelj na tešku materijalnu situaciju; niska i neredovna plaća, visoka kirija, krediti, bolesni roditelji …
«Ali neka sve to. Najgore mi je za djecu».
«Šta ćeš djeca ko djeca. Mladost – ludost. Vole izaći, potrošiti». Pokušavam ga razgovoriti.
«Ma nije to. Znam bio sam u njihovim godinama»
«Onda mora da su problemi sa školom. Razumi ih. Nisu ni tebi oči iskapale od učenja»
«Ne shvataš ti muku moju. Stariji je čestit i pametan, ali mlađi ...»
«Šta je s mlađim. Da nije gluho bilo ...?». Odmah u sebi pomislim na sve izazove i poroke on–line generacije.

pretraga novosti :: arhiva novosti