Nova verzija sajta
Posjeta predstavnika udruga Matice umirovljenika iz Hrvatske
Nasir Selimović - Srijeda, 24.11.2004, 13:37
20.11.2004., Umirovljenici R Hrvatske19.11. - Shodno nedavno potpisanom sporazumu između Centra za medicinsku rehabilitaciju Fojnica i Matice umirovljenika iz Hrvatske o korištenju usluga liječenja, danas su u Reumal stigli predsjednici općinskih i županijskih udruga Matice umirovljenika. Za vrijeme svoga boravka u Fojnici od 19. do 22. novembra, gosti će se pored iscrpnih informacija o zdravstvenim mogućnostima Centra, što je i osnovni cilj dolaska, upoznati i sa kulturno – istorijskim vrijednostima Fojnice i Sarajeva.

Linkovi:
Fotografije
O istoj temi: Penzioneri - umirovljenici u Reumalu
www.reumal.ba
Fojnica u mraku
Nasir Selimović - Srijeda, 24.11.2004, 13:30
Fojnica noću15.11. - Osavremenjavanje sistema snabdijevanja električnom energijom Fojnice direktno je srazmjerno povećanom broju prekida i kvarova u snabdijevanju. Obrazloženja iz elektrodistribucije su standardna; elementarne nepogode, neuređena trasa kroz šumu. Ili: nešto rade na nekakvom prebacivanju ovi u Sarajevu. Uzalud betonski stubovi, samonosivi i podzemni kablovi, moderne trafo – stanice, jer Fojnica juče nije imala struje do kasno u noć. Ostružnica, Šćitovo, Pločari, navodno bi trebali dobiti večeras, a ostali dio općine ko zna.
Rascvjetalo fojničko nebo
Nasir Selimović - Petak, 19.11.2004, 14:41
Fojnica noću13.11. - Lijepa poratna tradicija Fojnice je da se vjerski blagdani obilježavaju svečano sa brojnim pratećim manifestacijama vjerskog, kulturnog i sportskog sadržaja. Međutim, dobra i efektna zamisao organizatora da se vatrometom označi kraj ramazanskog posta, sve više, zahvaljujući pirotehničkim iživljavanjem neodgovornih pojedinaca, postaje svoja suprotnost. Nažalost, vremenom to nije ostao čin iščašenih pojedinaca nego uobičajena pojava, nešto što se podrazumijeva, bez čega ni Bajram nije Bajramom. Zauzeti poskakivanjem od silnih petardi nerezonskih bačenih u okupljenu masu vjernika, rijetki su oni koji obraćaju pažnju na rascvjetalo fojničko nebo. Skup koji bi trebao da odiše dostojanstvom, sve više počinje da liči, zbog tog iznuđenog mahinalnog poskakivanja, na prisilni sat uvježbavanja igranja narodnog kola, poznatog i pod nazivom «visoki moravac». I to, bre, pred Čaršijskom džamijom, u koreografiji destruktivnih roditelja i njihovih malih obijesnih nasljednika. «De sine židni i ti jednu onom čiki», sokoli babo svoga sinčića utrpavajući mu u zgrčenu dječiju šačicu upaljenu petardu.
Opet kopanje
Nasir Selimović - Petak, 19.11.2004, 14:30
Centar čaršije03.11. - Katastar podzemnih instalacija, laički rečeno, je skup ucrtanih i obilježenih infrastrukturnih objekata koji se nalaze ispod površine zemlje: voda, telefon, struja, toplovod, gasovod, kanalizacija. U dobro uređenim zemljama, posebno u velikim gradovima, to je sistem podzemnih tunela, obično ispod saobraćajnica, u koje se strpa sva neophodna sadašnja i predvidi prostor za buduću infrastrukturu. Na taj način se olakšava evidentiranje i otklanjanje različitih vrsta kvarova na spletu mrežnih sistema. U našoj bosanskohercegovačkoj oskudici to izgleda sasvim drugačije; prijepodne asfaltiramo svjesni činjenice da ćemo popodne ponovo po istom mjestu prekopavati.
Izgrađena 4 putna propusta na potezu od Hiljadarke do Štamparije
Nasir Selimović - Petak, 19.11.2004, 14:18
Općina Fojnica02.11. - Nedavno je Općina Fojnica u saradnji sa Direkcijom za puteve Srednjobosanskog kantona, na regionalnom putu Fojnica - Gornji Vakuf završila izgradnju 4 putna propusta na potezu od Hiljadarke do Štamparije. Očekivati je da će se na ovaj način riješiti dugogodišnji problem izlijevanja oborinskih voda na putnu komunikaciju koji je posebno bio izražen u zimskim mjesecima.
Napokon se sve zna oko proteklih izbora u Fojnici
Nasir Selimović - Petak, 19.11.2004, 14:10
Izbori 200428.10. - Napokon se sve zna oko proteklih izbora u Fojnici; i ko je prošao, i kako se ko ponašao, i šta je ko obećao. Dojučerašnji ljuti politički protivnici ponovo zajedno, bez ujedanja, ispijaju večernje kahve i pričaju o lijepom vremenu, svakodnevnim poslovima, sportskim rezultatima, lošoj probavi. Poslije ove izborne groznice, svi se već pomalo uklapaju u onaj opće poznati dosadni stereotip po kome mladi pričaju o noćnom jurcanju i ljubakanju; sredovječni, o kvalitetnoj mezi i dobrom vinu; i vremešni, o prostati i urednoj stolici. I, naravno, glasali su za pobjednike, reći će svi poslije prvih nezvaničnih izvještaja. Na taj način potvrđuju svoju političku dosljednost: oni su uvijek uz pobjednike. Novodolazeći funkcioneri odjednom će se iznenaditi enormnim povećanjem broja "prijatelja" koji idu uz svaku funkciju. Oni se nasljeđuju, bez ostavinske rasprave.

Linkovi:
Prvi preliminarni, nepotpuni rezultati općinskih izbora održanih jučer u BiH
O istoj temi: Izbori
Ugovor o budućoj saradnji u oblasti banjskog liječenja
Nasir Selimović - Petak, 19.11.2004, 14:06
Vladimir Lokmer i Eldan Lokmić28.10. - Vladimir Lokmer, predsjednik Matice umirovljenika iz Hrvatske, i Eldan Lokmić, direktor Reumala, danas su u Fojnici potpisali ugovor o budućoj saradnji u oblasti banjskog liječenja. Ovim ugovorom otvara se mogućnost penzionerima iz Republike Hrvatske da, skoro po istovjetnim uslovima kao i bosanskohercegovački penzioneri, koriste usluge boravka i liječenja u Reumalu. Desetodnevni paket aranžman koji u sebi sadrži smještaj u dvokrevetnim sobama s punim pansionom, ljekarskim pregledom i dvije medicinske terapije (hidroterapija i termoterapija) košta svega 1100 kn.
Linkovi:
O istoj temi: Penzioneri - umirovljenici u Reumalu
www.reumal.ba
Prokoški sir iz čabra
Nasir Selimović - Srijeda, 27.10.2004, 14:32
Zlatna plaketa, Fikret Polutan«Prnuo u čabar», kaže se za nekoga čija je karijera došla u pitanje. Ili: «Rasušio se ko prazan čabar» kaže se za one koji izvjesno vrijeme apstiniraju od alkohola. Čabaravdić, Čabrić, Čabarkapa, samo su neka od prezimena, te značajan broj toponima koji u osnovi imena imaju imenicu čabar. Čabar je tradicionalna drvena ambalaža, izduženog kružnog oblika, koja se obično koristi za transport i čuvanje sira. Oktobar je krajnje vrijeme kada se vranički stočari s desetinama čabrova ovčijeg sira spuštaju u sela. I obično je sav ukupljeni sir već davno zaručen od strane onih koji se bolje razumiju u ovu mliječnu prerađevinu.
Fojnica – Novi Travnik 4:3
Nevres Jemendžić - Utorak, 26.10.2004, 15:55
NK FojnicaMalobrojni gledaoci na stadionu pored Dragače u posljednjem jesenjem kolu prisustvovali su reviji pogodaka. Domaći igrači su odigrali prvo poluvrijeme iz udžbenika, postigli tri efektna gola i sve je mirisalo na katastrofu gostiju. Međutim, slijedi lagano opuštanje početkom drugog poluvremena i gosti smanjuju rezultat, ali fojnički zelenobijeli ponovo napadaju i kao rezultat toga je četvrti zgoditak u mreži slabog golmana gostiju. Tada neobjašnjivo dolazi do pada u igri domaćih igrača. Da ova utakmica nije bila dan golmana potvđuje i slabi golman Karić, nakon čijih grešaka gosti postižu još dva zgoditka i dovode utakmicu u sferu neizvjesnosti. Zahvaljujući iskustvu i nekolicini dobro raspoloženih igrača, Fojničani ipak utakmicu privode kraju uspješno, osvajajući tri nova boda, koji ih zadržavaju u samom vrhu tablice i u najužem krugu za prvaka lige. Odlično suđenje mladog Žilića sa njegovim pomoćnicima omogućilo je objema ekipama ravnopravne uslove za igru.

pretraga novosti :: arhiva novosti