Nova verzija sajta
Turističko poslovni vodič Fojnice
Nasir Selimović - Subota, 04.12.2004, 14:53
 Turističko poslovni vodič FojniceOvih dana, u izdanju Udruženja poslodavaca iz Fojnice, svjetlo dana ugledala je brošura pod imenom Turističko poslovni vodič Fojnice, koja na stotinjak stranica pruža mnoštvo podataka o: historijatu grada, kulturno – historijskim spomenicima, prirodnim resursima, turizmu kao najperspektivnijoj grani fojničke privrede, kulturnim manifestacijama, te, kao dodatak skraćeni informator, sa osnovnim podacima o privrednim subjektima, brojevima telefona institucija, službi i različitih servisnih informacija. Ukusno dizajniran, s obiljem kvalitetnih fotografija i prigodnih tekstova Turističko poslovni vodič je ugodno štivo koje posjetiocima Fojnice upotpunjuje saznanje o gradu, a njenim građanima na objektivan način potvrđuje da ljubav koju iskazuju prema prostoru na kome žive nije samo pretenciozni lokalizam, već da ima svoje duboko utemeljenje i argumentaciju u slici i riječi.
Aktuelne teme u Ministarstvu za raseljena i izbjegla lica FBiH
Nasir Selimović - Subota, 04.12.2004, 14:48
Savjetovanje Ministarstva za raseljena i izbjegla lica FBiHPrvih dana decembra, ministri za izbjegla i raseljena lica sa svojim saradnicima, «izbjegli» su na savjetovanje u tišinu fojničkog Reumala da temeljito obrade nekoliko aktuelnih tema:
1. Prijedlog Zakona o raseljenim osobama i povratnicima u Federaciji Bosne i Hercegovine i izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine
2. Reregistracija raseljenih osoba, izbjeglica i povratnika
3. Rekonstrukcija, obnova stambenih objekata i održivi povratak
4. Humanitarni projekti i nadzor nad realizacijom istih
«Šumarstvo»
Nasir Selimović - Subota, 04.12.2004, 09:36
Šumsko gazdinstvo «Vranica» FojnicaŠumsko gazdinstvo «Vranica», kako se zvanično zvalo, ili «Šumarstvo», kako smo godinama uobičajeno nazivali ovo fojničko preduzeće za uzgoj, zaštitu i eksploataciju šuma, utopljeno je pod imenom Organizaciona jedinica «Vranica» u naizgled moćnu porodicu objedinjenih Srednjobosanskih šuma sa sjedištem u Donjem Vakufu. Doimaju se ispraznim i naivnim uvjeravanja da nije bitno gdje se nalazi sjedište novog pravnog subjekta dok je mjesecima trajao otvoreni politički sukob oko mjesta sjedišta na relaciji Travnik – Bugojno – Jajce. Vješto isforsirani sukob ova tri grada uz snažno lobiranje i malo političke trgovine usmjerene ka jugoistočnom dijelu Srednjobosanskog kantona (Vitez, Busovača, Kiseljak, Kreševo i Fojnica), uticali su da Fojnica kao najozbiljniji konkurent navedenom regionu, ostane postrani.
Javna rasprava o uticaju na okoliš izgradnje dalekovoda 110 kV
Nasir Selimović - Četvrtak, 02.12.2004, 16:54
DalekovodFederalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša organiziralo je javnu raspravu radi procjene uticaja na okoliš izgradnje dalekovoda 110 kV Visoko – Kiseljak – Fojnica, sa ciljem izrade studije uticaja na okoliš i izdavanja okolišne dozvole. Cilje ove prethodne procjene uticaja na okoliš je da se putem ovakvih javnih rasprava javnost općine Fojnica, nadležni općinski organi, institucije i nevladine organizacije te stanovnici krajeva kroz koje je planirana trasa dalekovoda upoznaju sa uticajem na okoliš, daju smjernice i sugestije za izradu studije uticaja na okoliš.
Salkan Merdžanić, novoizabrani načelnik Općine Fojnica
Nasir Selimović - Četvrtak, 02.12.2004, 14:49
Salkan Merdžanić, načelnik Općine Fojnica01.12. - Salkan Merdžanić, novoizabrani načelnik Općine Fojnica, danas je zvanično od dosadašnjeg načelnika Mustafe Memije, preuzeo tešku i odgovornu dužnost prve osobe općinske administracije. Protekle četiri godine obilježene su procesom objedinjavanja i reduciranja općinskih izvršilaca, završetkom povrata privatne imovine, obnovom porušenog stambenog fonda, te završetkom ili otpočinjanjem krupnih infrastrukturnih projekata: telefonizacija cjelokupnog područja općine, rekonstrukcija elektromreže, regulacija vodotokova, asfaltiranje lokalnih puteva. Na ovaj način stvorena je solidna osnova za ubrzaniji razvoj općine.

Istina s postojećim budžetskim sredstvima, bez obzira na očekivanja građana, ne mogu se napraviti korjenite promjene koje bi u relativno kratkom vremenu izmijenile neobjašnjivo stanje letargičnosti u Fojnici. Zato je neophodno sa par kapitalnih projekata (Apartmansko naselje, Vodeni park, Vranica itd), koji su izvjesni, zatalasati i izmijeniti iskrivljeno ubjeđenje da će neko drugi umjesto nas rješavati fojničke probleme. Načelnik može pomoći nama onoliko koliko mi pomognemo njemu; idejom, poduzetničkom inicijativom, dobronamjernom sugestijom, odgovornijim odnosom prema komunalnim stvarima.
Brana na Kozici?!
Dragan Marijanović - Nedjelja, 28.11.2004, 10:56
Slapovi KoziceHodopisi Dragana Marijanovića
Posred srednje zemlje jedne (6)
Brana na Kozici?!

Ni spomenute Poljane (Kraljeve poljane nekada, op. p.), a danas fratarski stanovi, ili samo poljane, nekada bijaše vježbalište vojske bosanskoga kraljevstva.

Preko njih je prolazio rimski put, kojim je otišla kraljica Katarina sa svitom, i ondje u ljeto bude veliki vjersko-pučki zbor, na koji dođe hrvatski puk iz dalekih krajeva, osobito ljubitelji povijesti, ondje se još vidi djelić rimske kaldrme koju narod zove Kraljičina kaldrma, nepregledne su ondje livade s borovnicama, ali i sve ljepše i sve kvalitetnije vikend-vile, od čvrstoga materijala. I tu prednjače Hrvati, kao što na Prokoškome jezeru prednjače Bošnjaci.

Tko želi uništiti ovu ljepotu?A povijest i Triton? Ili će se odgovor svesti na samo jedan, kad Triton ode u povijest, onda će svi ovdje imati samo-prošlost! Nesretna mala zlatna ribica, zar nije mogla odabrati sretniju zemlju za živjeti?
I ona i kraljica od prije petsto godina!

Linkovi:
O istoj temi: Dragan Marijanović
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Fotografije slapova rijeke Kozice
Fotografije Prokoškog jezera
Fotografije Dragana Marijanovića
Održana prva sjednica Općinskog vijeća Fojnica u novom sazivu
Nasir Selimović - Petak, 26.11.2004, 13:55
Općina FojnicaDanas je održana prva sjednica Općinskog vijeća Fojnica u novom sazivu. Od 17 vijećnika koliko broji Vijeće, za njih 16 izvršena je verifikacija mandata, dok je vijećnik Mustafa Serdarević (SDP), zbog nespojivosti funkcija (direktor Doma zdravlja), odustao od mandata. Novi predsjedavajući Općinskog vijeća Fojnica je Protuđer Vinko iz HDZ–a.


Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Nasir Selimović - Srijeda, 24.11.2004, 13:50
Općina Fojnica23.11. - Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Fojnica održaće se u petak 26. novembra u hotelu «Reumal». Za sjednicu je predložen slijedeći

DNEVNI RED

1. Izbor Komisije za izbor i imenovanje
2. Imenovanje Verifikaciono – mandatsko – imunitetske komisije
3. Izvještaj Verifikaciono – mandatsko – imunitetske komisije
4. Davanje Svečane zakletve
5. Izbor predsjedavajućeg Općinskog vijeća Fojnica
6. Razrješenje dosadašnjeg predsjedavajućeg Općinskog vijeća Fojnica

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Radava
Nasir Selimović - Srijeda, 24.11.2004, 13:45
20.10.2003, Fojnička šuma22.11. - Radava je pozamašno slivno područje istoimene rječice bogato kvalitenom šumom i gdje se već više od pola vijeka vrši intenzivna sječa. Radava je nekada bila sinonim za teške uslove rada šumskih radnika: sedmični boravci u bajtama, loša niskokalorična hrana, visoki snjegovi. «Šta ti je? Ne radiš u Radavi», bila je najčešća rečenica nezadovoljenih i razočaranih supruga koje su upućivale muževima, uhljebljenim na boljim poslovima, poslije ljubavnog fijaska ili iznevjerenih bračnih očekivanja. Radavski su sjekači, bili iscijeđeni i potrošeni ljudi. Rano su obolijevali od profesionalnih bolesti, te davali silne pare za potkupljivanje, kako bi došli do prijevremene penzije. Život koji im se sveo na radovanje nedjelji, ponekom državnom prazniku i godišnjem odmoru, u osnovi je bio samo promjena radnog ambijenta i vrste posla. Jer, nedjeljom i sličnim danima, kada gostuju u vlastitim kućama, uredovala bi se starija djeca (kaišom, prutom ili pljuskom, zavisno od uzrasta), ponešto i uradilo ako vrijeme dozvoljava, kupalo, pralo i kuhalo.
pretraga novosti :: arhiva novosti