Nova verzija sajta
Brana na Kozici?!
Dragan Marijanović - Nedjelja, 28.11.2004, 10:56
Pročitano 235 puta
Slapovi KoziceHodopisi Dragana Marijanovića
Posred srednje zemlje jedne (6)
Brana na Kozici?!

Ni spomenute Poljane (Kraljeve poljane nekada, op. p.), a danas fratarski stanovi, ili samo poljane, nekada bijaše vježbalište vojske bosanskoga kraljevstva.

Preko njih je prolazio rimski put, kojim je otišla kraljica Katarina sa svitom, i ondje u ljeto bude veliki vjersko-pučki zbor, na koji dođe hrvatski puk iz dalekih krajeva, osobito ljubitelji povijesti, ondje se još vidi djelić rimske kaldrme koju narod zove Kraljičina kaldrma, nepregledne su ondje livade s borovnicama, ali i sve ljepše i sve kvalitetnije vikend-vile, od čvrstoga materijala. I tu prednjače Hrvati, kao što na Prokoškome jezeru prednjače Bošnjaci.

Tko želi uništiti ovu ljepotu?A povijest i Triton? Ili će se odgovor svesti na samo jedan, kad Triton ode u povijest, onda će svi ovdje imati samo-prošlost! Nesretna mala zlatna ribica, zar nije mogla odabrati sretniju zemlju za živjeti?
I ona i kraljica od prije petsto godina!

Zapravo, dok sam gledao ovu, do proljeća napuštenu biblijsku ljepotu, upitao sam se: hoće li ljudi ovdje i sljedećega proljeća nastaviti graditi ovdje još ružniju budućnost, ili će se napokon naći netko tko će znati reći - dosta!

— Grade šes' 'idricentrala — reče mi čovjek na ušću Borovnice — jedna eno gori, vidiš, ono gori uz Borovnicu, ovo gdje stoje ove cijevi, to će bit druga, još se dvije grade na Kozici i dvije na Jezernici!

Nije točno, bio sam jučer na Prokoškom jezeru, ništa se gore slično brani ne pravi!

Barem ne blizu jezera, možda negdje ispod, masa je nekakvih novih putova, nemoguće se snaći.

— Trebala je jedna bit odma gdje se jezero preljeva i pravi Jezernicu, eto ti tu utiče, kraj nogu, ali nisu htjeli pravit Sarajlije, nisu htjeli uzet koncesiju za to, a to jaka neka firma svjetska, neće, kažu: sjebat ćete Prokoško jezero zagađivanjem, a onda ćemo mi bit krivi.

Neki Nihad dolazi vamo, umirivo nas: — Ne piši mi imena i ne slikaj me, nemoj slučajno! Jeben je ovo vakat, jarane, meni žena i sestra u gradu rade, a ja u Reumalu konobarišem, a danas je vakat gori nego kad je Udba bila.

Svak svakog prisluškuje, svak za nekog radi. A ja ne bi da nastradam. Ko šta hoće pravit-pravit će, pričo ja il šutio, pa bolje da šutim: ali, ako ćeš slikat, ja ću ti reć gdje ćeš.

Udri gori ravno uz Borovnicu, preći ćeš ćupriju kada se odvojiš putem uz rijeku Požarnu. Onda ubaci u pogon na sva četiri, i goni do uvrh planine, gori ti e slap Kozice i voda Kozica, gori se gradi brana. Ali, mene, jarane, jebe se ko će pravit i oće li, tu pod jezerom, i gdje će bit ta šesta….

— Brana, brana na Kozici? Nemoguće! Kome takav idiotluk može pasti na pamet — upitah, a već se ugrizoh za jezik, jer postavljati pitanja o idiotlucima u ovoj zemlji, odavno je bespredmetna stvar.

— Aj ti gori, uslikaj, pa ti meni reci jel moguće il nije...

(Nastavlja se)

SLOBODNA DALMACIJA
(Preuzeto sa: www.slobodnadalmacija.hr)

Linkovi:
O istoj temi: Dragan Marijanović
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Fotografije slapova rijeke Kozice
Fotografije Prokoškog jezera
Fotografije Dragana Marijanovića
pretraga novosti :: arhiva novosti