Nova verzija sajta
Brana na Kozici?!
Dragan Marijanović - Nedjelja, 28.11.2004, 10:56
Slapovi KoziceHodopisi Dragana Marijanovića
Posred srednje zemlje jedne (6)
Brana na Kozici?!

Ni spomenute Poljane (Kraljeve poljane nekada, op. p.), a danas fratarski stanovi, ili samo poljane, nekada bijaše vježbalište vojske bosanskoga kraljevstva.

Preko njih je prolazio rimski put, kojim je otišla kraljica Katarina sa svitom, i ondje u ljeto bude veliki vjersko-pučki zbor, na koji dođe hrvatski puk iz dalekih krajeva, osobito ljubitelji povijesti, ondje se još vidi djelić rimske kaldrme koju narod zove Kraljičina kaldrma, nepregledne su ondje livade s borovnicama, ali i sve ljepše i sve kvalitetnije vikend-vile, od čvrstoga materijala. I tu prednjače Hrvati, kao što na Prokoškome jezeru prednjače Bošnjaci.

Tko želi uništiti ovu ljepotu?A povijest i Triton? Ili će se odgovor svesti na samo jedan, kad Triton ode u povijest, onda će svi ovdje imati samo-prošlost! Nesretna mala zlatna ribica, zar nije mogla odabrati sretniju zemlju za živjeti?
I ona i kraljica od prije petsto godina!

Linkovi:
O istoj temi: Dragan Marijanović
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Fotografije slapova rijeke Kozice
Fotografije Prokoškog jezera
Fotografije Dragana Marijanovića
Održana prva sjednica Općinskog vijeća Fojnica u novom sazivu
Nasir Selimović - Petak, 26.11.2004, 13:55
Općina FojnicaDanas je održana prva sjednica Općinskog vijeća Fojnica u novom sazivu. Od 17 vijećnika koliko broji Vijeće, za njih 16 izvršena je verifikacija mandata, dok je vijećnik Mustafa Serdarević (SDP), zbog nespojivosti funkcija (direktor Doma zdravlja), odustao od mandata. Novi predsjedavajući Općinskog vijeća Fojnica je Protuđer Vinko iz HDZ–a.


Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Fojnica
Nasir Selimović - Srijeda, 24.11.2004, 13:50
Općina Fojnica23.11. - Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Fojnica održaće se u petak 26. novembra u hotelu «Reumal». Za sjednicu je predložen slijedeći

DNEVNI RED

1. Izbor Komisije za izbor i imenovanje
2. Imenovanje Verifikaciono – mandatsko – imunitetske komisije
3. Izvještaj Verifikaciono – mandatsko – imunitetske komisije
4. Davanje Svečane zakletve
5. Izbor predsjedavajućeg Općinskog vijeća Fojnica
6. Razrješenje dosadašnjeg predsjedavajućeg Općinskog vijeća Fojnica

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Radava
Nasir Selimović - Srijeda, 24.11.2004, 13:45
20.10.2003, Fojnička šuma22.11. - Radava je pozamašno slivno područje istoimene rječice bogato kvalitenom šumom i gdje se već više od pola vijeka vrši intenzivna sječa. Radava je nekada bila sinonim za teške uslove rada šumskih radnika: sedmični boravci u bajtama, loša niskokalorična hrana, visoki snjegovi. «Šta ti je? Ne radiš u Radavi», bila je najčešća rečenica nezadovoljenih i razočaranih supruga koje su upućivale muževima, uhljebljenim na boljim poslovima, poslije ljubavnog fijaska ili iznevjerenih bračnih očekivanja. Radavski su sjekači, bili iscijeđeni i potrošeni ljudi. Rano su obolijevali od profesionalnih bolesti, te davali silne pare za potkupljivanje, kako bi došli do prijevremene penzije. Život koji im se sveo na radovanje nedjelji, ponekom državnom prazniku i godišnjem odmoru, u osnovi je bio samo promjena radnog ambijenta i vrste posla. Jer, nedjeljom i sličnim danima, kada gostuju u vlastitim kućama, uredovala bi se starija djeca (kaišom, prutom ili pljuskom, zavisno od uzrasta), ponešto i uradilo ako vrijeme dozvoljava, kupalo, pralo i kuhalo.
Posjeta predstavnika udruga Matice umirovljenika iz Hrvatske
Nasir Selimović - Srijeda, 24.11.2004, 13:37
20.11.2004., Umirovljenici R Hrvatske19.11. - Shodno nedavno potpisanom sporazumu između Centra za medicinsku rehabilitaciju Fojnica i Matice umirovljenika iz Hrvatske o korištenju usluga liječenja, danas su u Reumal stigli predsjednici općinskih i županijskih udruga Matice umirovljenika. Za vrijeme svoga boravka u Fojnici od 19. do 22. novembra, gosti će se pored iscrpnih informacija o zdravstvenim mogućnostima Centra, što je i osnovni cilj dolaska, upoznati i sa kulturno – istorijskim vrijednostima Fojnice i Sarajeva.

Linkovi:
Fotografije
O istoj temi: Penzioneri - umirovljenici u Reumalu
www.reumal.ba
Fojnica u mraku
Nasir Selimović - Srijeda, 24.11.2004, 13:30
Fojnica noću15.11. - Osavremenjavanje sistema snabdijevanja električnom energijom Fojnice direktno je srazmjerno povećanom broju prekida i kvarova u snabdijevanju. Obrazloženja iz elektrodistribucije su standardna; elementarne nepogode, neuređena trasa kroz šumu. Ili: nešto rade na nekakvom prebacivanju ovi u Sarajevu. Uzalud betonski stubovi, samonosivi i podzemni kablovi, moderne trafo – stanice, jer Fojnica juče nije imala struje do kasno u noć. Ostružnica, Šćitovo, Pločari, navodno bi trebali dobiti večeras, a ostali dio općine ko zna.
Rascvjetalo fojničko nebo
Nasir Selimović - Petak, 19.11.2004, 14:41
Fojnica noću13.11. - Lijepa poratna tradicija Fojnice je da se vjerski blagdani obilježavaju svečano sa brojnim pratećim manifestacijama vjerskog, kulturnog i sportskog sadržaja. Međutim, dobra i efektna zamisao organizatora da se vatrometom označi kraj ramazanskog posta, sve više, zahvaljujući pirotehničkim iživljavanjem neodgovornih pojedinaca, postaje svoja suprotnost. Nažalost, vremenom to nije ostao čin iščašenih pojedinaca nego uobičajena pojava, nešto što se podrazumijeva, bez čega ni Bajram nije Bajramom. Zauzeti poskakivanjem od silnih petardi nerezonskih bačenih u okupljenu masu vjernika, rijetki su oni koji obraćaju pažnju na rascvjetalo fojničko nebo. Skup koji bi trebao da odiše dostojanstvom, sve više počinje da liči, zbog tog iznuđenog mahinalnog poskakivanja, na prisilni sat uvježbavanja igranja narodnog kola, poznatog i pod nazivom «visoki moravac». I to, bre, pred Čaršijskom džamijom, u koreografiji destruktivnih roditelja i njihovih malih obijesnih nasljednika. «De sine židni i ti jednu onom čiki», sokoli babo svoga sinčića utrpavajući mu u zgrčenu dječiju šačicu upaljenu petardu.
Opet kopanje
Nasir Selimović - Petak, 19.11.2004, 14:30
Centar čaršije03.11. - Katastar podzemnih instalacija, laički rečeno, je skup ucrtanih i obilježenih infrastrukturnih objekata koji se nalaze ispod površine zemlje: voda, telefon, struja, toplovod, gasovod, kanalizacija. U dobro uređenim zemljama, posebno u velikim gradovima, to je sistem podzemnih tunela, obično ispod saobraćajnica, u koje se strpa sva neophodna sadašnja i predvidi prostor za buduću infrastrukturu. Na taj način se olakšava evidentiranje i otklanjanje različitih vrsta kvarova na spletu mrežnih sistema. U našoj bosanskohercegovačkoj oskudici to izgleda sasvim drugačije; prijepodne asfaltiramo svjesni činjenice da ćemo popodne ponovo po istom mjestu prekopavati.
Izgrađena 4 putna propusta na potezu od Hiljadarke do Štamparije
Nasir Selimović - Petak, 19.11.2004, 14:18
Općina Fojnica02.11. - Nedavno je Općina Fojnica u saradnji sa Direkcijom za puteve Srednjobosanskog kantona, na regionalnom putu Fojnica - Gornji Vakuf završila izgradnju 4 putna propusta na potezu od Hiljadarke do Štamparije. Očekivati je da će se na ovaj način riješiti dugogodišnji problem izlijevanja oborinskih voda na putnu komunikaciju koji je posebno bio izražen u zimskim mjesecima.
pretraga novosti :: arhiva novosti