Nova verzija sajta
Borovnica
Hazim Čukle - Srijeda, 22.06.2005, 13:39
Pročitano 1043 puta
Fojnica, 21.06.2005Ovih dana je počeo otkup borovnica sa područja općine Fojnica. Borovnice su počele pristizati prije desetak dana, a prvi ovogodišnji kilogrami borovnica su koštali po 7 KM. Danas je cijena 4-5 KM po kilogramu. Turko Rašid iz Pločara (Fojnica) otkupljuje borovnice iz Fojnice te sa šireg područja Olova, Kladnja, Vareša, Begovog Hana, Željeznog polja, a prodaje ih na tržištu Splita, Rijeke i Italije. Najbolje i najkvalitetnije borovnice su sa obronaka Matorca, Prokoškog jezera i Bitovinje.

Linkovi:
Fotografije otkupa borovnica (21.06.2005)
O istoj temi: Borovnice - vresinje
Fotografije prirode Fojnice
Borovnica
Nasir Selimović - Srijeda, 18.08.2004, 12:54
Pročitano 1043 puta
Matorac (Vranica), 12.06.2004.Početak augusta je vrijeme kada na Vranici stižu borovnice. Neki ih zovu i vresinje. Stanovnici s druge strane Vranice, koji malo više naginju ikavštini, kažu i vrisinje. Borovnica je biljka niskog grmolikog oblika tamnoplavih bobičastih plodova sa širokom upotrebom u prehrambenoj industriji. Kod nas je uobičajeno da se koristi u svježem ili sušenom stanju za spravljanje slatka i sokova. U medicini ljekari je preporučuju za popravljanje krvne slike. Oni koji bolje poznaju našu svakodnevnicu posebno cijene njenu ulogu i djelotvornost kao osnovnog ili dopunskog izvora popunjavanja porodičnih budžeta, te time i direktnog uticanja na ukupna socijalna fojnička gibanja Dok traje branje borovnice, pa onda nešto kasnije i gljiva, u Fojnici nema štrajkova i nema socijalnih pritisaka na općinsku administraciju.

Međutim borovnica je i predmet međusobnih surovih razračunavanja konkurentskih izvozničkih firmi, plasiranjem, putem medija, zluradih informacija kako se na nekom području pojavila određena vrsta bolesti (mišija groznica, bruceloza) koja se prenosi konzumiranjem plodova. Pošto obično demantije rijetko ko čita ili sluša, svi sklopljeni poslovi padaju u vodu, a populacija kojoj je to jedan od izvora preživljavanja bude ponajviše i oštećena. Jer, cijeni se da godišnji prihod, po osnovu branja šumskih plodova na području Fojnice, nije nikada ispod milion maraka.

O istoj temi: Borovnice - vresinje
Fotografije fojničke prirode
pretraga novosti :: arhiva novosti