Nova verzija sajta
7. Konferencija o Fojnici
Nevres Jemendžić - Četvrtak, 12.08.2004, 10:33
Pročitano 304 puta
Svečano otvaranje nove zgrade OC «Stella»DOGOVOREN NASTAVAK SARADNJE

Slijedeće godine domaćin Ljetnog omladinskog kampa
i konferencije gradova će biti Cheb


Saradnja gradova prijatelja: Burgdorf (Njemačka), Cheb (Češka Republika), Rheden (Holandija) i Fojnica, započeta 1999. godine, nastavljena je održavanjem Ljetnog omladinskog kampa "FOJNICA 2004” i konferencije gradova, pod nazivom "Konferencija o Fojnici”. Ovogodišnjoj, sedmoj po redu, konferenciji u Fojnici prisustvovali su: Ties J. Koek, Ella Schadd de Boer, Sophia Heijting, Jan Schadd (Rheden), Leo Reinke, Christa Weilert – Penk (Burgdorf), Vaclav Jakl, Pavel Vandušek, Vaclav Mls, Vaclav Sykora (Cheb) i Željko – Puco Danilović ispred holandske humanitarne organizacije IKV iz Den Haaga. U ime domaćina, općine Fojnica, konferenciji su prisustvovali: Mustafa Memija – načelnik općine, Slavko Lovrić – predsjednik OV Fojnica, Munib Behrić – pomoćnik načelnika za finansije, Esma Hadžić – pomoćnik načelnika za privredu, Dževahira Pubović – pomoćnik načelnika za katastar, Nevres Jemendžić – koordinator za saradnju i Igor Iličić – predsjednik OC "Stella”.

Prvog dana posjete Fojnici gosti su bili na prijemu kod načelnika općine, gdje su ih načelnik i njegovi pomoćnici upoznali sa ostvarenim rezultatima u radu općinske administracije, sa posebnim osvrtom na rad novog info – centra općine Fojnica i sa kompjuterskim umrežavanjem tri općinske službe. Za vrijeme posjete Medžlisu IZ Fojnica gosti su obišli Čaršijsku džamiju i kiraethanu, gdje im je Mensur ef. Pašalić, glavni imam IZ Fojnica, govorio o radu zajednice i suživotu Bošnjaka i Hrvata na ovim prostorima. Tokom posjete Franjevačkom samostanu, fra Mirko Majdandžić – gvardijan samostana, upoznao je goste sa problemima sa kojima se susreće samostan u adaptaciji i izgradnji zgrade za smještaj muzeja i knjižnice.

Radni dio 7. Konferencije o Fojnici održan je u hotelu "Reumal”. Nakon upoznavanja sa aktivnostima od prošle konferencije, održane u Rhedenu, domaćini su goste upoznali sa pripremama na području općine Fojnica za predstojeće lokalne izbore u novembru. Gosti su svoje domaćine upoznali sa rezultatima izbora za Evropski parlament, koji su održani širom Evropske unije tokom juna mjeseca. Značajno je napomenuti da su u ovim gradovima, prijateljima Fojnice, boravile delegacije mladih Fojnice tokom junskih izbora. Nakon iznošenja prijedloga sadržaja aktivnosti za naredni period, dogovoreno je slijedeće: nastavlja se saradnja gradova prijatelja kroz aktivnosti Ljetnog omladinskog kampa i konferencije gradova, koje će biti održane u Chebu tokom ljeta 2005. godine. Takođe je dogovoreno da se obnovi manifestacija "Culture of peace”, u okviru Književno kulturne manifestacije "Susreti Zija Dizdarević”, a koja bi obuhvatila razmjenu kulturno – zabavnih aktivnosti učenika srednjih škola gradova prijatelja. Posebna aktivnost u narednom periodu biće posvećena iznalaženju načina i sredstava za dovršetak zgrade Omladinskog centra "Stella” u Fojnici, kroz održavanje humanitarnih i zajedničkih koncerata u gradovima, kao i drugih akcija koje mogu donijeti finansijska sredstva. Svi učesnici su izrazili veliko zadovoljstvo postignutim dogovorom o nastavku saradnje.

Drugog dana druženja učesnici konferencije su napravili izlet na Prokoško jezero, gdje su uživali u ljepotama ovog planinskog bisera Fojnice. Uz obaveznu kukuruzu i mlijeko, borovnice, mladi i suhi sir, gosti su posjetili spomenik Gerdu Wagneru i njegovim saradnicima, koji su poginuli u helikopterskoj nesreći 1997. godine u neposrednoj blizini jezera. Nakon povratka sa izleta, svi učesnici konferencije su se okupili ispred nove zgrade Omladinskog centra "Stella” (nekadašnje kafane "1001 noć”), gdje su omladinci četiri grada prezentirali aktivnosti koje su pripremali za vrijeme Ljetnog omladinskog kampa u Fojnici.

Centralni dio ovogodišnjeg kampa i konferencije gradova bilo je svečano otvaranje nove zgrade OC "Stella”, u kojoj su opremljeni prostori u prizemlju i dati na raspolaganje mladima Fojnice. Svečani čin presjecanja vrpce obavio je bivši gradonačelnik Rhedena, Ties J. Koek, koji je svojim zalaganjem u proteklom periodu najzaslužniji što su mladi Fojnice konačno dobili svoj kutak za svakodnevno druženje i niz drugih aktivnosti. Treba napomenuti da je za dosadašnje radove na adaptaciji nove zgrade OC "Stella” utrošeno oko 130.000 KM, od čega je polovina sredstava donacija gradova prijatelja i organizacije IKV, a polovina sredstava iz budžeta općine Fojnica. U narednom periodu će se nastojati iznaći sredstva za završetak radova na zgradi i stavljanju u funkciju i prvog sprata. Kada sve bude gotovo, tu će se naći prostor za svakodnevne aktivnosti mladih, internet kaffe, biblioteka sa čitaonicom, univerzalna sala za sjednice i održavanje seminara i kurseva, a biće tu i nekoliko kancelarija za nevladine organizacije Fojnice.

Posljednje večeri boravka mladih i delegacija iz gradova prijatelja, upriličena je zajednička večera, na kojoj su razmijenjeni darovi, učvršćena prijateljstva, a rastanak je bio u znaku izjava: «Vidimo se u Chebu naredne godine».

Fotografije ovdje.

Linkovi:
O istoj temi: Helikopterska nesreća na Prokoškom jezeru 1997. godine
pretraga novosti :: arhiva novosti