Nova verzija sajta
Opet Kozica
Nasir Selimović - Petak, 06.08.2004, 12:23
Pročitano 175 puta
Slapovi KoziceKozica mora pasti. Jučer smo, napokon, na sastanku sa predstavnicima općinske vlasti, investitorima i projektantima saznali da je gradnja MHE Majdan na Kozici od vitalnog državnog interesa i da bi odustajanje od njene gradnje, investitorima iz svijeta, bio jasan signal da u Bosnu i Hercegovinu ne vrijedi ulagati. Ovo je trebalo otprilike da znači: okanite se ljudi ćorava posla u pitanju je budućnost države. E, hajde ti mome Muhamedu iz Živčića, reci da država ponovo od njega nešto traži, a već joj je dao; sina jedinca, ženu koja je umrla od tuge za djetetom, dobar posao u Željezari, kuću na periferiji Busovače, i ...

Da nije malo previše pa makar to bilo i za državu. Neka taj činovnik, koji je za razliku od Muhameda u međuvremenu stekao ženu, zaimao dijete, dosukao se ugodnog posla u Vladi, dobio stan u Sarajevu, pojasni kako bi trebao zbog većeg državnog interesa da prećuti Kozicu.

O našoj Kozici raspravljalo se na sjednici Vlade Federacije, na sastanku u OHR – u. O našoj Kozici prije će se raspravljati u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku nego u Fojnici. Možda bi trebalo da nam imponuje ili da nas prepadne kako smo kao bajagi važni, pa se o nama raspravlja na veoma važnim mjestima. Ono što ohrabruje u «slučaju Kozica» jeste spremnost investitora da razgovara i traži način popravke projektnog rješenja, bez obzira što nažalost, posjeduje sve potrebne dozvole, rješenja i saglasnosti. Onaj koji otkrije magičnu formulu kojom se pomiruju megavati sa približnom autentičnošću prostora, zaslužuje posebno priznanje.

Više o projektu malih hidroelektrana ovdje.

Razgledajte fotografije Slapova Kozice ovdje.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
pretraga novosti :: arhiva novosti