Nova verzija sajta
Ovjerena kandidatska lista za OV/SO Fojnica (114)
Mirsad Topalović - Utorak, 31.08.2004, 16:42
Općina FojnicaOvjerena kandidatska lista za Općinsko vijeće/Skupštinu opštine (OV/SO) Fojnica (114) za izbore 2004. godine (subota, 02.10.2004.)
114 - FOJNICA

090 SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE
730 SDU - SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BIH
377 NOVA HRVATSKA INICIJATIVA
004 STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU
036 BOSS - BOSANSKA STRANKA
008 SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BOSNE I HERCEGOVINE -
SOCIJALDEMOKRATI BIH
027 HDZ - HRVATSKA DEMOKRATSKA ZAJEDNICA BIH
731 EVROPSKA EKOLOŠKA STRANKA E-5Linkovi:
O istoj temi: Izbori
www.izbori.ba
Natječaj za pripovjetku u 2004. godini
Nevres Jemendžić - Četvrtak, 19.08.2004, 13:56
Fojnica onlineKNJIŽEVNO KULTURNA MANIFESTACIJA
XX "SUSRETI ZIJA DIZDAREVIĆ”
F O J N I C A

Odbor Književno kulturne manifestacije "Susreti Zija Dizdarević”, na osnovu člana 4. Statuta manifestacije, r a s p i s u j e

N A T J E Č A J
za pripovjetku u 2004. godini
Borovnica
Nasir Selimović - Srijeda, 18.08.2004, 12:54
Matorac (Vranica), 12.06.2004.Početak augusta je vrijeme kada na Vranici stižu borovnice. Neki ih zovu i vresinje. Stanovnici s druge strane Vranice, koji malo više naginju ikavštini, kažu i vrisinje. Borovnica je biljka niskog grmolikog oblika tamnoplavih bobičastih plodova sa širokom upotrebom u prehrambenoj industriji. Kod nas je uobičajeno da se koristi u svježem ili sušenom stanju za spravljanje slatka i sokova. U medicini ljekari je preporučuju za popravljanje krvne slike. Oni koji bolje poznaju našu svakodnevnicu posebno cijene njenu ulogu i djelotvornost kao osnovnog ili dopunskog izvora popunjavanja porodičnih budžeta, te time i direktnog uticanja na ukupna socijalna fojnička gibanja.

O istoj temi: Borovnice - vresinje
Fotografije fojničke prirode
7. Konferencija o Fojnici
Nevres Jemendžić - Četvrtak, 12.08.2004, 10:33
Svečano otvaranje nove zgrade OC «Stella»DOGOVOREN NASTAVAK SARADNJE

Slijedeće godine domaćin Ljetnog omladinskog kampa
i konferencije gradova će biti Cheb


Saradnja gradova prijatelja: Burgdorf (Njemačka), Cheb (Češka Republika), Rheden (Holandija) i Fojnica, započeta 1999. godine, nastavljena je održavanjem Ljetnog omladinskog kampa "FOJNICA 2004” i konferencije gradova, pod nazivom "Konferencija o Fojnici”.

Centralni dio ovogodišnjeg kampa i konferencije gradova bilo je svečano otvaranje nove zgrade OC "Stella”, u kojoj su opremljeni prostori u prizemlju i dati na raspolaganje mladima Fojnice. Svečani čin presjecanja vrpce obavio je bivši gradonačelnik Rhedena, Ties J. Koek, koji je svojim zalaganjem u proteklom periodu najzaslužniji što su mladi Fojnice konačno dobili svoj kutak za svakodnevno druženje i niz drugih aktivnosti. Treba napomenuti da je za dosadašnje radove na adaptaciji nove zgrade OC "Stella” utrošeno oko 130.000 KM, od čega je polovina sredstava donacija gradova prijatelja i organizacije IKV, a polovina sredstava iz budžeta općine Fojnica. U narednom periodu će se nastojati iznaći sredstva za završetak radova na zgradi i stavljanju u funkciju i prvog sprata. Kada sve bude gotovo, tu će se naći prostor za svakodnevne aktivnosti mladih, internet kaffe, biblioteka sa čitaonicom, univerzalna sala za sjednice i održavanje seminara i kurseva, a biće tu i nekoliko kancelarija za nevladine organizacije Fojnice.

Posljednje večeri boravka mladih i delegacija iz gradova prijatelja, upriličena je zajednička večera, na kojoj su razmijenjeni darovi, učvršćena prijateljstva, a rastanak je bio u znaku izjava: «Vidimo se u Chebu naredne godine».

Fotografije ovdje.

Linkovi:
O istoj temi: Helikopterska nesreća na Prokoškom jezeru 1997. godine
«Feral Cabaret»
Nasir Selimović - Srijeda, 11.08.2004, 13:42
Feral CabaretSinoć se u Fojnici desio narod, zahvaljujući pozorišnoj predstavi «Feral Cabaret». Neselektirana publika strpljivo je podnijela jednoiposatno krčkanje na tihoj vatri u pretrpanom pretis – loncu tzv. Konferencijske sale hotela Reumal. Provokativna predstava satkana od satiričnih opaski i viceva vezanih za događaje i osobe iz naše bliske ratne prošlosti, nikoga nije ostavila ravnodušnim. Neki će puritanci imati primjedbi na sočan jezik; neke cjepidlake će mjeriti na apotekarsku vagu koje su političke opcije više došle pod udar; neki će osjećati stid što su sebe uhvatili kako se grohotom smiju stvarima i pojavama od kojih se diže kosa na glavi. «Feral Cabaret» je predstava koja se ne može prepričati, u kojoj se ne mogu izdvojiti neki posebno upečatljivi detalji; ona je sva u iščekivanju sljedećeg gega, vica, ili transformacije glumice Hasije Borić u novi lik koji nedostaje da bi se popunila ukupna slika događaja i persona koje su obilježile političku scenu ovih prostora krajem dvadesetog stoljeća.
A sad Kultura
Nasir Selimović - Utorak, 10.08.2004, 09:51
Feral CabaretPošto smo apsolvirali ekološke probleme, s konstatacijom da je sve otišlo u bestrag, hajde da pričamo o vedrijim stvarima. U ovom trenutku možda su to dešavanja na kulturnoj sceni Fojnice. U prilog navedenoj tvrdnji govori podatak da je nedavno okončan Fojnički vikend knjige i pušten u funkciju rekonstruisani prostor nekada popularne «Hiljadarke» za potrebe fojničke omladine, da bi već danas u 20 sati, u sali hotela Reumal, gostovalo Putujuće pozorište Hasije Borić sa predstavom «Feral Cabaret» za koju su tekstove napisali Viktor Ivančić, Predrag Lucić i Boris Dežulović.
Opet Kozica
Nasir Selimović - Petak, 06.08.2004, 12:23
Slapovi KoziceKozica mora pasti. Jučer smo, napokon, na sastanku sa predstavnicima općinske vlasti, investitorima i projektantima saznali da je gradnja MHE Majdan na Kozici od vitalnog državnog interesa i da bi odustajanje od njene gradnje, investitorima iz svijeta, bio jasan signal da u Bosnu i Hercegovinu ne vrijedi ulagati. Ovo je trebalo otprilike da znači: okanite se ljudi ćorava posla u pitanju je budućnost države. E, hajde ti mome Muhamedu iz Živčića, reci da država ponovo od njega nešto traži, a već joj je dao; sina jedinca, ženu koja je umrla od tuge za djetetom, dobar posao u Željezari, kuću na periferiji Busovače, i ...

Da nije malo previše pa makar to bilo i za državu. Neka taj činovnik, koji je za razliku od Muhameda u međuvremenu stekao ženu, zaimao dijete, dosukao se ugodnog posla u Vladi, dobio stan u Sarajevu, pojasni kako bi trebao zbog većeg državnog interesa da prećuti Kozicu.

O našoj Kozici raspravljalo se na sjednici Vlade Federacije, na sastanku u OHR – u. O našoj Kozici prije će se raspravljati u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku nego u Fojnici. Možda bi trebalo da nam imponuje ili da nas prepadne kako smo kao bajagi važni, pa se o nama raspravlja na veoma važnim mjestima. Ono što ohrabruje u «slučaju Kozica» jeste spremnost investitora da razgovara i traži način popravke projektnog rješenja, bez obzira što nažalost, posjeduje sve potrebne dozvole, rješenja i saglasnosti. Onaj koji otkrije magičnu formulu kojom se pomiruju megavati sa približnom autentičnošću prostora, zaslužuje posebno priznanje.

Više o projektu malih hidroelektrana ovdje.

Razgledajte fotografije Slapova Kozice ovdje.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Reakcija na tekst «Slapove ubijaju, zar ne?»
Mirsad Topalović - Četvrtak, 05.08.2004, 09:52
Slapovi KozicePostovana gospodo,

Zelim Vas u ime investitora izgradnje malih hidroelektrana na podrucju opcine Fojnica, firme Intrade energija iz Sarajeva pozvati da danas u 11:00 sati u prostorijama opcine Fojnica prisustvujete sastanku na kome ce pored nasih predstavnika prisustvovati i predsatvnici projektanta, nacelnik opcine te ostale zainteresovane strane.

Razlog odrzavanja sastanka je tematika izgradnje mHE Majdan na rijeci Kozici. U zadnje vrijeme se pojavilo nekoliko natpisa, medju njima i ovaj Vas na website grada Fojnica, kojima se problematizira izgradnja predmetne elektrane, a zbog navodnog ugrozavanja slapova na rijeci Kozici.

Zelimo da svim zainteresovanim, na bazi dokumentacije koju posjedujemo te argumentiranih razgovora pojasnimo neke stvari vezano za izgradnju predmetne elektrane te njen uticaj na slapove Kozice.

Nadamo se da cete naci vremena da prisustvujete navedenom sastanku.

Srdacan pozdrav,

Almir Ajanovic
Intrade energija
Sarajevo

Više o projektu malih hidroelektrana ovdje.

Razgledajte fotografije Slapova Kozice ovdje.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
Pomozite spašavanju vrijednog muzejskog blaga
Nasir Selimović - Srijeda, 04.08.2004, 12:17
Franjevački samostan u FojniciVeronika Bilać, supruga nedavno preminulog bosanskohercegovačkog slikara Miroslava Bilaća, poklonila je Franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici 40 umjetničkih djela. Ovaj gest vrijedan svake pažnje, rezultat je apela upućenog javnosti da se pomogne u spašavanju vrijednog muzejskog blaga, koje su franjevci Bosne Srebrene stoljećima čuvali i pohranjivali u fojničkom samostanu. Svi građani koji žele dati svoj doprinos (3 KM) obnovi samostanskog muzeja mogu to učiniti telefonskim pozivom na broj BH Telecoma 094 292 002 ili HT Mostar 092 860 800.
Slapove ubijaju, zar ne?
Nasir Selimović - Utorak, 03.08.2004, 13:40
Slapovi KoziceRaduje informacija da na području Fojnice počinje nešto da se gradi, pa makar to bile i male protočne hidroelektrane. Raduje isto tako činjenica da će se pokušati napraviti kompromis u većini slučajeva, da njihova gradnja i postojanje bitno ne utiču na prirodno okruženje. Kažem u većini slučajeva, jer posljednje informacije da će se vodozahvat na rijeci Kozici za hidroelektranu Majdan, graditi uzvodno od prelijepih slapova koje ona pravi spuštajući se u pridolski usjek, baca u zapećak sve one pozitivne stvari koje ovaj građevinski zamah dugoročno donosi Fojnici. Naime protočne hidroelektrane funkcionišu na principu uzimanja vode na vodozahvatu, koja se onda cijevima nezavisno od vodotoka vodi na turbinu i ponovo ispušta u korito. Uzimanje određene količine vode rijeke Kozice uzvodno od slapova i ostavljanje samo biološkog minimuma, automatski znači samo puko održavanje vodotoka i svođenje ovog prirodnog dragulja na potočić koji će samo podsjećati da su tu nekada bili slapovi visine preko 20 metara. Nezamislivo je zaklati vola zbog kile mesa, ali se, evo, izgleda dešava.

Više o projektu malih hidroelektrana ovdje.

Razgledajte fotografije Slapova Kozice ovdje.

Linkovi:
O istoj temi: Male hidroelektrane u Fojnici
pretraga novosti :: arhiva novosti