Nova verzija sajta
Izvještaj sa XXIX Sjednice Općinskog vijeća Fojnica
Nasir Selimović - Petak, 21.05.2004, 13:59
Općina Fojnica12.05. - XXIX sjednica Općinskog vijeća Fojnica prekinuta je prilikom utvrđivanja dnevnog reda. Naime, vijećnici SDP-a tražili su da se točka 10 skine sa dnevnog reda (Imenovanje člana Upravnog odbora KZP «Šćona» Fojnica) jer nije u skladu sa zakonom o vladinim, ministarskim i drugim imenovanjima, zatražili su od Općinskog načelnika za povuče tu tačku sa dnevnog reda i da se raspiše javni konkurs za imenovanje Upravnog odbora. Pored toga zatražili su da se ponište nezakonito donesene odluke na prošloj sjednici Vijeća. Kada je prijedlog SDP-a odbijen napustili su sjednicu. Obzirom da nakon napuštanja sjednice od strane vijećnika SDP-a nije bilo kvoruma za punovažno odlučivanje po tačkama Izvještaj o izvršenju Budžeta općine Fojnica za 2003. godinu i Prijedlog Budžeta općine Fojnica za 2004. godinu, za koje je potrebna dvotrećinska većina, sjednica vijeća je prekinuta, a nastavak je zakazan za ponedjeljak 17. 05. 2004. godine sa istim dnevnim redom.

Linkovi:
O istoj temi: Općinsko vijeće Fojnica
Maj
Nasir Selimović - Petak, 21.05.2004, 13:55
Panorama Fojnice, 2003.03.05. - I bi Prvi maj. Poneka zastava na jarbolu, malo muzike, folklora, vatrometa i što je posebno važno: tri neradna dana za sretnike koji rade. Na Kozari govor sindikalnog vođe manjeg entiteta slušali samo članovi uže porodice i kamermani. Obavješteniji kažu: više razglasnih kutija nego slušalaca. Ništa bolja situacija nije bila ni na Vrelu Bosne, tradicionalnom mjestu prvomajskog okupljanja Sarajlija. Dan poslije teferiča: samo su ljubitelji prirode i redari zadovoljno trljali ruke. Šta se ovo zbiva s nekadašnjom zemljom radnika i seljaka na brdovitom Balkanu, nostalgično se pitaju neki. Ideali, klasna borba, sve ono u što smo se nekad zaklinjali, o čemu smo pjevali, kao da nikad nije postojalo i kao da nije dio naše prošlosti. Svi peru ruke. Niti je nekada bilo sve ružno, kako sada neki tvrde, niti je sve bilo dobro i sjajno kako su, ti isti, tvrdili do jučer. Oni, koji su pričali o diktaturi proletarijata sada su najvatreniji zagovornici priče o demokraciji. Pogrešno je za njih tvrditi da su politički kameleoni. Ustvari, oni uvijek ostaju isti: odane sluge sistema. A to što se sistem mijenjao, e to već nije do njih. «Batali mudrovanja, prizemlji», savjetuje me prijatelj: «sve se mijenja, sem budala i kamenja».
Nogomet: Druga liga Centar 1B, 19. kolo
Nasir Selimović - Petak, 21.05.2004, 13:53
FK FojnicaXIX kolo:

DONJI VAKUF: Radnik – Jardol PC 96 9:0
TURBE: Vlašić – Rijeka 4:1
USORA: Usora – Novi Travnik 3:2
VITEZ: NK Vitez – Fojnica 1:0
BUSOVAČA: Busovača – Elektrobosna 0:2
KREŠEVO: Stamal Kreševo – FK Vitez 2:1

Posjeta člana Predsjedništva BiH i predsjednika FBiH
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 03.05.2004, 13:34
FBiH30.04. - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjednik Federacije Niko Lozančić jučer su kratko boravili u Kiseljaku, Kreševu i Fojnici i tom prilikom razgovarali sa predstavnicima Hrvata u općinskim organima vlasti o aktuelnim političkim i privrednim problemima navedenih općina.

O istoj temi: Dragan Čović u Fojnici
Prokoško jezero – spomenik prirode
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 03.05.2004, 13:27
Prokoško jezero29.04. - Povodom završetka studije «Prokoško jezero – spomenik prirode», autora Samira Đuga i Nusreta Draškovića, danas je u Reumalu u organizaciji Centra civilnih inicijativa, održana konferencija za štampu. Kako su u uvodnom izlaganju i sami autori istakli, njihova studija je samo početni korak koji bi trebala da prati studija o upravljanju područjem i zakon o proglašenju navedenog lokaliteta spomenikom prirode. Za pretpostaviti je da će najveći problemi nastupiti prilikom implementacije zakonskog rješenja, posebno imajući na umu tromost i neodlučnost državnog aparata kada treba provesti doneseni zakon. Naime, studija o zaštiti je isključiva po pitanju sudbine postojećih objekata: dislokacija. U čitavom slivnom području jezerskog amfiteatra kao prvoj zaštitnoj zoni, stoji izričita zabrana bilo kakvog oblika ljudskog djelovanja izuzev neophodnih projekata zaštite.

Ima li mjesta pesimizmu u uspješnost ovako jedne sveobuhvatne akcije? Ili: ima li želje i snage? Nisam baš siguran, jer znam ja nas.
pretraga novosti :: arhiva novosti