Nova verzija sajta
Fojnička vozačka dozvola
Nasir Selimović - Nedjelja, 25.04.2004, 09:55
Pročitano 278 puta
Ostaci civilizacijePitao Ekrem, predsjednik Komisije za polaganje vozačkih ispita u Fojnici, kandidata, kada se auto uzjogunio i počeo trzati i poskakivati;

«Momak s kojom sada ideš?», misleći pritom na brzinu kretanja.
«Ma s jednom Zejnom iz Ragala. Neznaš je ti.», sav zastiđen odgovori kandidat.

Ovakve zgode i nezgode obično s podsmijehom prepričavaju oni koji su vozačke ispite polagali prije rata u Sarajevu ili ispit za upravljanjem motornim vozilom, kako ponekad vole važno da istaknu svoju stručnost. Od njih je potekao i termin fojnička vozačka. Kažu pročitali su oglas u novinama traži se vozač s položenom C kategorijom, SSS, ali pod uslovom da ispit nije položio u Fojnici. Istina, bilo je tu odvaljivanja mjenjača, sporadičnih udesa, prevrtanja Komisije, ali ni manje ni više nego je to uobičajeno u drugim mjestima. Istina je i da poznajem neke vozače koji ni pet godina poslije polaganje, nesmiju autom u Sarajevo. Do Blažuja inekako. Ako stignu šlepera na Kobiljači, parkiraju na prvom proširenju i odmaraju se kao bajagi, dok grdosija ne odmakne, pa trk u potjeru za njim. I tako naizmjenično do Blažuja.
«Nema mjesta za parkiranje u Sarajevu.», vade se.

Otkako je polaganje ispita po odluci nadležnog ministarstva preselilo u Kiseljak, opustio je poligon na kome su fojnički Šumaheri uvježbavali bočno parkiranje i slične vozačke bravure.
pretraga novosti :: arhiva novosti