Nova verzija sajta
Malezijski ambasador Zakarie bin Sulonga u oproštajnoj posjeti Fojnici
Nasir Selimović - Četvrtak, 29.04.2004, 13:38
Ambasador Malezije27.04. - Desi se to često, ponekad iz nehata, nenamjerno, da se zaborave osobe koje su iskreno u ime onih koje su određenom vremenskom razdoblju predstavljali (institucije, gradovi, države) ili vaninstitucionalnim angažmanom kao pojedinci, pokazali izuzetnu osjećajnost za stradanja ljudi na ovim prostorima. Nekad smo naprečac donosili zaključke, pa tu nesebičnost tumačili kao dugom svijeta prema nama i njegovim umirivanjem vlastite savjesti, zbog zakašnjele intervencije. Obično ono što nam je nejasno ili što mi u takvoj situaciji ne bismo ili nismo slično postupili, svoje nečinjenje opravdavamo podvođenjem pod nedodirljivu rečenicu: «Sve je to politika».

Zato je boravak malezijskog ambasadora Zakarie bin Sulonga u oproštajnoj posjeti Fojnici bio prilika da se istakne izuzetan doprinos naroda i Vlade Malezije na obnovi porušenog stambenog fonda u Fojnici. Tom prilikom u znak zahvalnosti na učinjenom i podsjećanja na dane službovanja u Bosni i Hercegovini, načelnik Općine Fojnica Mustafa Memija, uručio je ambasadoru Sulongu prigodan poklon. Isto tako bilo bi bezobrazno i nezahvalno ne spomenuti doprinos i drugih zemalja, među kojima posebno ističemo: Norvešku, Austriju, Saudijsku Arabiju, Tursku, Njemačku i Hrvatsku.
Proslava 1. maja/svibnja Međunarodnog praznika rada
Mirsad Topalović - Srijeda, 28.04.2004, 09:36
Općina FojnicaOpćina Fojnica povodom 1. maja/svibnja, Međunarodnog praznika rada organizuje bogat kulturno-zabavni program.

30. 04. 2004. (petak)

19:00 Zabavni program na fudbalskom terenu ispod hotela Reumal.

Učesnici:

OC «Stella» Fojnica,
HPD «Rodoljub» Fojnica,
UŽ «Femina» Fojnica.

21:00 Prvomajski vatromet.

01.05. 2004. (subota)

07:00 Prvomajska budilica
08:00 Prvomajski uranak ispod hotela Reumal
Karaoke šou Federalne televizije u Fojnici
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 26.04.2004, 15:08
BandPoslije prošlogodišnjeg televizijskog buma koji su zajednički napravili OBN i SUPER NOVA promocijom mladih talenata, ove godine, skoro na svakom kanalu defiluju pjevači, glumci, zabavljači, poželjne neženje i fotomodeli. Sinoć je u diskoteci «La vie» u organizaciji Federalne televizije održana audicija za neafirmisane interpretatore pod nazivom Karaoke šou. Ma koliko u početku ovaj način uveseljavanja narodnih masa izgledao simpatičan, njegovo umnožavanje i okupacija malih ekrana u najudarnijim terminima, postaje zamorna i već pomalo iritirajuća.
Fojnička vozačka dozvola
Nasir Selimović - Nedjelja, 25.04.2004, 09:55
Ostaci civilizacijePitao Ekrem, predsjednik Komisije za polaganje vozačkih ispita u Fojnici, kandidata, kada se auto uzjogunio i počeo trzati i poskakivati;

«Momak s kojom sada ideš?», misleći pritom na brzinu kretanja.
«Ma s jednom Zejnom iz Ragala. Neznaš je ti.», sav zastiđen odgovori kandidat.

Ovakve zgode i nezgode obično s podsmijehom prepričavaju oni koji su vozačke ispite polagali prije rata u Sarajevu ili ispit za upravljanjem motornim vozilom, kako ponekad vole važno da istaknu svoju stručnost. Od njih je potekao i termin fojnička vozačka.
Dan planete Zemlja (22.04.)
Nasir Selimović - Petak, 23.04.2004, 12:10
Smeće u rijeciČesto se pitam šta su to Bogu zgriješili Hamza i Ivica, pa da u poznim godinama svoje dragocjeno vrijeme troše na apele, molbe, ukazivanja i kritike svih onih koji svojim postupcima malo čine ili ne čine da nam grad i šire okruženje budu čišći, uredniji i ljepši. Možda je njihovo pionirsko djelovanje, obrazac kakav bi trebao da izgleda odnos svakog Fojničana prema svojoj sredini. Na jučerašnjem sastanku, koji se vjerovatno slučajno podudario sa Danom planete Zemlja, na kome su se okupili privrednici, predstavnici škola, vjerskih zajednica, nevladinih udruženja, Općine – razgovaralo se o predstojećoj ekološkoj akciji sveobuhvatnog čišćenja grada, divljih deponija i vodotokova na potezu od Dusine i Prokosa do Pločara.
Jazuk
Nasir Selimović - Četvrtak, 22.04.2004, 19:19
Prokoško jezeroDolazio neki general iz SFOR–a kod ovih u Općinu i tražio saglasnost da sa svojim inžinjerijskim jedinicama proširi i asfaltira put na Jezero i zamisli oni mu nisu dali saglasnost.

A bio opet neki Arap iz Kuvajta u Fojnici dva dana nešto hodao, bilježio, mjerkao; htio da otkupi pa poruši pola grada i napravi mondensko odmaralište, ali ovima bilo krivo iz Reumala pa ga olajali kod ovih iz Općine i čovjek otišao...
Otigošće (Izbori)
Nasir Selimović - Četvrtak, 22.04.2004, 19:08
Panorama Fojnice, april 2004.Otigošće je pitomo selo s pedesetak numera, i čiji se broj, što je interesantno, bez obzira na sve migracije, nije znatnije mijenjao u posljednjih 400 godina. Smješteno na visoravni, stoljećima je bilo usputna stanica kiridžijama i duhandžijama na dugom karavanskom putu iz Primorja u Srednju Bosnu. Vjerovatno i sam naziv sela etimološki je usko povezan sa dočekom gostiju, ugošćavanjem.

U prvim godinama poslije Drugog svjetskog rata, u to fojničko selo stigla ekipa aktivista da održi sastanak sa stanovništvom kako bi ih ubijedili da izađu na izbore i, naravno, glasaju za predložene kandidate. Oteglo se sijelo, kašljuca lampa jer ponestaje petroleja, a drug iz komiteta rastegao priču: o našo borbi, o svijetloj budućnosti, o truhlom kapitalizmu (Amerika i Engleska biće zemlja proleterska).

Linkovi:
O istoj temi: Izbori
www.izbori.ba
Nogomet: Druga liga Centar 1B, 16. kolo
Nevres Jemendžić - Ponedjeljak, 19.04.2004, 14:24
FK FojnicaXVI kolo:

BUSOVAČA: Busovača – Vlašić 0:3
USORA: Usora – FK Vitez 2:2
VITEZ: NK Vitez – Elektrobosna 3:0 (bb)
DONJI VAKUF: Radnik – Stamal Kreševo 0:1
JARDOL: Jardol PC 96 – Rijeka 2:4
FOJNICA: Fojnica – Novi Travnik 2:1

Fojnica – Novi Travnik 2:1
Nevres Jemendžić - Ponedjeljak, 19.04.2004, 14:21
FK FojnicaBila je to utakmica dva potpuno ravnopravna protivnika, u kojoj su gostujući igrači imali više vremena loptu u svojim nogama. Domaćini su vrlo brzo postigli dva gola i kao da su se zadovoljli sa time. Nakon toga, gosti potpuno otvaraju igru, smanjuju rezultat, a zatim cijelim tokom utakmice imaju blagu prednost, što je rezultiralo sa nekoliko odličnih prilika pred domaćim vratima. Fojnički zelenobijeli, koji su igrali bez nekoliko standardnih igrača, za ovu pobjedu moraju zahvaliti svome golmanu Kariću, koji je sa nekoliko briljantnih intervencija spasio svoju mrežu. Igralo se obostrano otvoreno, tako da su na obje strane stvarane dobre prilike za golove, ali kad se sve sabere, Fojničani su ipak zasluženo osvojili bodove koji ih zadržavaju u vrhu prvenstvene tablice.

Dosta vam Tesla (Teferič)
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 19.04.2004, 12:20
Pijaca u Fojnici, 2003.«Dosta vam Tesla» (predratna novčanica sa likom Nikole Tesle), naglasio je babo i za svu trojicu dao pare na čuvanje Hamzi, jer on je najstariji, najpouzdaniji, neće dati da se troši na besposlice. Može ringšpil, bure smrti, sladoled, cocta za curu, deset ćevapa u cijeli somun, tamo i amo prevoz, i što preostane, naravno, vratiti. Klonite se belaja i pića. Uobičajeno predavanje za svaki teferič. I sve bi bilo kako babo kaže da Hamzu ne navratiše na još jedan krug na ringšpilu, ali ovaj put na «bacaljki». Te vidi naočita momka, te onaj jado smije a ti jok. I, bogami, ubijediše ga. Ostavi kod mene penkalo i džepnu bateriju i na «bacaljku». Prvi krug, drugi krug, Hamza se oslobodio, maše rukama i odjednom ni Hamze ni sjedišta. Pukli lanci i Hamza nošen inercijom odletio. I zamisli, maše. Našli smo ga treći dan kod Klempa pred Kiseljakom. Živ, samo malo namekšan. Ne bi mi njega tražili, ali kod njega nam pare ostadoše.

Tako je zborio Ramiz.

Ramiz je, svi kažu, bio draga osoba; izvrstan narator, dobar harmonikaš i sevdalija, nenametljivo prodoran, poželjan za svako relaksirajuće druženje. Poginuo na Treskavici 95–e godine.
pretraga novosti :: arhiva novosti