Nova verzija sajta
Obilježavanje Dana općine Fojnica
Nasir Selimović - Utorak, 23.03.2004, 14:44
Pročitano 273 puta
Obilježavanje Dana općine Fojnica18.03. - Nezapisani događaji čija se vjerodostojnost veže samo za krhko i nepouzdano kolektivno pamćenje, obično služe za popunjavanje povijesnih rupa, nastalih kao rezultat nebrige i neodgovornosti prema vlastitom identitetu. U traganju za svojom prošlošću "obijamo” pragove svjetskih muzeja, jer su najvrednije dokumente, koji su okvir za priču o nama, našoj opstojnosti i kontinuitetu, sačuvali drugi. "Šta nam ovo rade” ponavljaćemo decenijama dok rušimo spomenike svjetske baštine i posljednje slobodne stećke ugrađujemo u temelje porodičnih kuća. Možda je početak drukčijeg razmišljanja i prvi korak u valorizaciji naše prošlosti, potpuna saglasnost Općinskog vijeća oko proglašenja 18. marta za Dan općine Fojnica.

Ovogodišnje obilježavanje, bez obzira na sve nedostatke i propuste, zaslužuje prolaznu ocjenu. Za pohvaliti je i sam čin zajedničkog djelovanja općinske adminstracije i nevladinih udruženja u pripremama i realizaciji pratećih manifestacija. U programskom dijelu osvježenje u odnosu na prošlu godinu bilo je druženje mladih 17. marta u sali Srednjoškolskog centra pod nazivom "Zabavno veče”, na kojem su nastupile muzičke sekcije HPD "Rodoljub”, "Femina” i "Stela”.

Svečana sjednica Općinskog vijeća Fojnica održana je pod predsjedavanjem Slavka Lovrića u Reumalu. Himna, pozdravi, referati, nagrade za najbolji učenički rad na temu "Moj grad – moj zavičaj”, blicevi, kamere, čestitanja, švedski sto na bosanski način, svečane odore, malo trača po kuloarima i to je to.

pretraga novosti :: arhiva novosti