Nova verzija sajta
CIPS projekat
Nasir Selimović - Utorak, 02.03.2004, 14:56
Pošta u Fojnici, CIPSFamozni CIPS projekat, koji podrazmijeva izdavanje jedinstvenih dokumenata na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine (lična karta, vozačka dozvola), te time i eliminaciju paralelizama prisutnih u ovom dijelu državne administracije, još uvijek nije profunkcionisao u Fojnici. Navodno, razlog kašnjenja je čisto tehničke prirode, jer Pošta u Fojnici, koja bi trebala da preuzme ingerencije nad izdavanjem ove vrste dokumenata, neposjeduje adekvatan prostor u kojem bi se instalirala sofisticirana oprema. Ovih dana napokon je sklopljen ugovor sa izvođačem radova VH Gradnjom oko izvođenja građevinskih radova, te time i stvaranjem osnovnih preduslova za realizaciju CIPS projekta.
XIV Stručni sastanak kardiologa i angiologa BiH
Nasir Selimović - Utorak, 02.03.2004, 14:44
dr Enver RaljevićUdruženje kardiologa i angiologa Bosne i Hercegovine i Centar za medicinsku rehabilitaciju "Fojnica” u subotu su 28.02. organizirali 14. Stručni sastanak na temu "Faktori rizika, prevencija i rehabilitacija kardiovaskularnih oboljenja”. Cilj sastanka je da upozna učesnike sa značajem i veličinom ovog medicinskog problema, da pledira da se prevencija kardiovaskularnih oboljenja uvede kao sastavni dio zdravstvene zaštite i kao integralni dio liječenja ovih oboljenja, što je i preporuka Evropskog kardiološkog društva. Prema statističkim podacima kardiovaskularna oboljenja su u stalnom porastu i u posljednjih trideset godina smrtnost se povećala za tri puta. Oko 50% smrtnosti u BiH uzrokovano je kardiovaskularnim oboljenjima, a sva druga oboljenja kao maligne bolesti, povrede, infektivna oboljenja, plućne bolesti nalaze, se u drugih 50%. U našoj zemlji, s obzirom na profil izloženosti rizičnim faktorima stanovništva (velika rasprostranjenost pušenja i alkohola, nezdrava ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, neadekvatna zdravstvena kultura, izloženost ratnom i postratnom stresu) može se očekivati dalji trend povećanja kardiovaskularnih oboljenja. Medicinska nauka, na osnovu opsežnih ispitivanja, ustanovila je da se prevencijom bitno smanjuje broj oboljenja s fatalnim ishodom. Međutim, uprkos činjenici da kardiovaskularne bolesti predstavljaju glavni medicinski problem u Bosni i Hercegovini, nepostoji organizovana strategija prevencije na nivou države.
Konvencija o pravima djeteta
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 23.02.2004, 15:08
Reumal"Konvencija o pravima djeteta” bila je tema dvodnevnog seminara humanitarne organizacije za brigu i prava djece "Naša djeca” jučer održanom u Reumalu. Cilj seminara je edukacija profesionalaca o načinu implementiranja prava djeteta, odnosno provajdera brige o djeci. Učesnici seminara su bili nastavnici osnovnih škola i predstavnici nevladinih organizacija sa područja Federacije BiH, koji u okviru svojih profesionalnih ili volonterskih poslova imaju stalnu komunikaciju s navedenom populacijom.
Sretna nova 1425. godina po Hidžri
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 23.02.2004, 15:03
Nova godina 1425.21.02. - Svečana akademija povodom nastupajuće Nove 1425. godine po Hidžri, održana je sinoć u Konferencijskoj sali Reumala. Na početku programa prisutnima se obratio Glavni imam Medžlisa Fojnica, Mensur ef. Pašalić, istakavši pritom zadovoljstvo odzivom građana u obilježavanju značajnih datuma iz islamske historije. U kulturno – zabavnom dijelu programa muzička grupa "Orijent” iz Sarajeva, upriličila je uspješan koncert ilahija i sevdalinki.

Linkovi:
O istoj temi: Obilježavanje nove Hidžretske godine
Hrvatsko katoličko prosvjetno društvo “Rodoljub”
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 23.02.2004, 15:01
Fojnica online20.02. - Hrvatsko katoličko prosvjetno društvo "Rodoljub”, koje je davne 1906 godine osnovao fra Alojz Cvitanović, poslije višedecenijskog zastoja u radu, nedavno je obnovilo svoju aktivnost. Izbornoj skupštini održanoj u Reumalu uz bogat muzičko – zabavni program, prisustvovao je veliki broj članova Društva i gostiju iz susjednih gradova.

Međunarodna konferencija o investiranju u BiH
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 23.02.2004, 14:59
Općina Fojnica16.02. - Za dugo najavljivanu i temeljito pripremanu Međunarodnu konferenciju o investiranju u Bosni i Hercegovini koja će se 26. i 27. februara održati u Mostaru, Općina Fojnica je kandidirala dva projekta Centra za medicinsku rehabilitaciju Fojnica iz oblasti turizma: Apartmansko naselje i Vodeni park. Konferencija će, kako se predviđa, okupiti skoro 2000 investitora iz cijelog svijeta, te više šefova država, premijera, ministara, i pravo je mjesto za prezentaciju ovako ozbiljnih projekata, kao što je zaokruživanje turističkog kompleksa Reumala.
Pokušaj oružane pljačke "ABS" banke
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 23.02.2004, 14:52
Pljačka13.02. - Neuspio pokušaj oružane pljačke poslovnice "ABS" banke, smještene u prizemlju nekadašnje Robne kuće, u prvim poslijepodnevnim satima, izazvao je nevjericu kod većine stanovnika Fojnice. Sam čin pokušaja pljačke u vrijeme najveće frekvencije ljudi i vozila u glavnoj fojničkoj ulici, govori o neobičnoj drskosti ili nepojmljivom amaterizmu napadača. Panično vrištanje ozlijeđene službenice alarmiralo je prolaznike da priteknu u pomoć, ali je maskirani napadač prijeteći oružjem uspio da se neobavljena posla udalji sa lica mjesta događaja u nepoznatom pravcu. Nadamo se da će ova opomena, na sreću bez tragični posljedica, podstaći i firme i pojedince o neophodnosti uvođenja funkcionalnijih mjera zaštite imovine i osoba.
Dom zdravlja Fojnica
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 23.02.2004, 14:04
Dom zdravlja Fojnica12.02. - Dom zdravlja Fojnica, institucija od vitalnog značaja za stanovništvo Fojnice u okviru primarnog zdravstva, iako je u ratu pretrpio izuzetno velika oštećenja, iz neobjašnjivih razloga ostao je postrani postratne obnove prilikom koje je temeljito sanirana većina javnih objekata. Zato raduje informacija da je CIMIK, organizacija koja usko sarađuje sa njemačkim kontigentom SFOR–a, spremna da uloži oko 180.000 KM u rekonstrukciju stare zgrade Doma zdravlja. Realizacijom ovoga projekta nastavlja se plodna saradnja Općine Fojnica i CIMIK–a, koja je dosada rezultirala značajnim materijalnim sredstvima u sanaciji više stambenih jedinica i infrastrukturnih objekata u povratničkim naseljima.
Izvještajna sjednica NK "Fojnica"
Nasir Selimović - Ponedjeljak, 23.02.2004, 13:49
FK Fojnica07.02. - Da postignuti sportski rezultati imaju bitan uticaj na atmosferu u i oko Nogometnog kluba vidjelo se danas po odzivu i prisustvu delegata Izvještajnoj sjednici Skupštine NK "Fojnica" na kojoj se raspravljalo o poslovanju u 2003. godini i planovima u 2004. godini. Poslije dugog niza godina ostvareni prihodi u iznosu od 32.730 KM bili su dostatni da podmire potrebe takmičenja u Drugoj ligi Centar bez nekih značajnijih prenesenih dugovanja prema potražiocima u 2004. godinu. Planirani prihodi u 2004. godini u iznosu od 38.500 KM, vjerovatno će biti nedovoljni ako dođe do predviđene reorganizacije takmičenja i prebacivanja Fojnice u grupu Zapad sa ekipama iz Unsko – sanskog kantona. Ako se tome doda još i obaveza aktiviranja omladinskog pogona te njegovo uključivanje u takmičarski sistem, pitanje je da li će Fojnica bez obzira na postignuti rezultat imati materijalnih sredstava za nastavak takmičenja u jesenjem dijelu prvenstva.
pretraga novosti :: arhiva novosti